Της απόφασης της κυβέρνησης της Ελβετίας για συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών υπεραμύνθηκε η υπουργός Οικονομικών της χώρας σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο, τονίζοντας ότι η χρήση του νόμου έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

«Η Credit Suisse δεν θα είχε επιβιώσει τη Δευτέρα», ανέφερε η Καρίν Κέλερ-Σάτερ, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη να βρεθεί μια γρήγορη λύση για τα προβλήματα της Credit Suisse.

Ελβετία: Οργή για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Δημοψήφισμα ζητά το 52% των ερωτηθέντων

«Χωρίς λύση, οι συναλλαγές για πληρωμές της Credit Suisse στην Ελβετία θα είχαν διαταραχθεί σημαντικά, πιθανώς ακόμη και θα είχαν καταρρεύσει και οι μισθοί και οι λογαριασμοί δεν θα μπορούσαν πλέον να πληρωθούν», προσέθεσε.

Την περασμένη Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την μέχρι πρότινος ανταγωνίστριά της Credit Suisse αντί του ποσού των 3 δισ. ελβετικών φράγκων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα αναλάβει ζημίες έως και 5 δισ. φράγκα σε μια συγχώνευση που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές για να αποτρέψει μια μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές και στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως.

Ο νόμος έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε για να μπορέσουν οι τράπεζες να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία. Οι μέτοχοι, για παράδειγμα, που κανονικά θα είχαν λόγο σε μια τέτοια εξαγορά παρακάμφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που εξόργισε ορισμένους από αυτούς.

Σύμφωνα με την Κέλερ-Σάτερ, το εκτελεστικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της ελβετικής κυβέρνησης «προχώρησε μόνο όσο ήταν απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της σταθεροποίησης».

Κλείνοντας, δήλωσε ότι «αν δεν είχαμε κάνει τίποτα, οι μετοχές της Credit Suisse θα είχαν χάει την αξία τους τη Δευτέρα και οι μέτοχοι θα είχαν πάει σπίτι τους με άδεια χέρια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή