Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πια ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Σε όλο αυτό το διάστημα η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει καθημερινά -άλλοτε λίγα κι άλλοτε πολλά, πάντα όμως σημαντικά- στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ουκρανικό μέτωπο. Το βλέμμα όλων το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί στην περιοχή του Ντονμπάς και ειδικότερα στη πόλη Μπαχμούτ της Ουκρανίας, καθώς βρίσκεται υπό πολιορκία από τον Μάιο του 2022. Δέκα και πλέον μήνες μετά, η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε σε ανάρτησή της το Σάββατο ότι βλέπει «σταθεροποίηση στις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή».
«Οι τεράστιες προσπάθειες των Ουκρανών στρατιωτών κρατούν πίσω την Ρωσία», δήλωσε στο BBC ο αρχιστράτηγος του Ουκρανικού στρατού, Βάλερι Ζαλούζνι. Είναι αλήθεια πως το Κρεμλίνο έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Αρχικά, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, από το καλοκαίρι και μετά πάνω από 20.000 έως 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαχμούτ.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποδυναμωθεί λόγω εντάσεων μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, που από κοινού τροφοδοτούν με στρατιώτες το πεδίο της μάχης, όπως τονίζει σήμερα η καθημερινή ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών στο Τwitter.
Σημείο αντεπίθεσης το Μπαχμούτ;
Είναι όμως αυτά αρκετά ώστε το Μπαχμούτ να αποτελέσει σημείο-καμπής για τη πορεία του πολέμου;Σύμφωνα με σημερινό αναλυτικό άρθρο του βρετανικού Guardian ίσως. Η άποψη του «νούμερο δύο» του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, δείχνει ότι ο κατάλληλος τόπος για αντεπίθεση ίσως είναι τελικά η βιομηχανική πόλη του Μπαχμούτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτιθέμενοι σύντομα «θα αποδυναμωθούν και θα εξαντληθούν», οπότε πρέπει «να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία». Για τους περισσότερους στρατιωτικούς αναλυτές όμως η πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία ώστε να ξεκινήσει από εκεί ο πυρήνας της αντεπίθεσης.
Πιο πιθανό είναι οι Ουκρανοί να στοχεύσουν στα Ζαπορίζια, σε μία προσπάθεια να κόψουν τη «γέφυρα τροφοδότησης» με την Κριμαία. Το Κίεβο όμως φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα έβρισκε τις ρωσικές δυνάμεις έτοιμες και ο προτιμότερος τρόπος είναι ο αιφνιδιασμός. Η μικρή και «ασήμαντη στρατηγικά» λοιπόν πόλη του Μπακχμούτ είνα κατάλληλη για αυτό, αφού σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται δύσκολη προς κατάκτηση από τις ρωσικές δυνάμεις.
Όπως και να έχει, το βρετανικό μέσο εκτιμά ότι το πιο σοφό για το Κίεβο είναι να περιμένει καθώς, είναι γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές απώλειες. Παράλληλα η δυτική βοήθεια (Βρετανίας, Γερμανίας και Πολωνίας), καταφθάνει σταδιακά στην χώρα, άρα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των Ουκρανών στο κομμάτι του εφοδιασμού. Σε αυτό το σκηνικό, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως αλλάζουν τακτική, υιοθετώντας μια αμυντική και όχι τόσο επιθετική προσέγγιση. Ουκρανικές εκτιμήσεις αναδεικνύουν μάλιστα ότι τα αποθέματα των ρωσικών πυραύλων βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 10% – 15% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την αρχή του πολέμου.
Στοιχεία-σοκ του ΟΗΕ για Ρώσους και Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου
Στο μεταξύ, για αδιάκριτες εκτελέσεις σε βάρος αιχμαλώτων πολέμων ή ατόμων χωρίς άμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο από την πλευρά της Ρωσίας όσο όμως και της Ουκρανίας, κάνει λόγο σε αποκαλυπτική έκθεσή της η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία προκαλώντας αίσθηση παγκοσμίως.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο η Μπόγκνερ έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία για 25 εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων και 15 Ουκρανών. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει πρόσβαση σε τουλάχιστον 400 κρατούμενους και από τις δύο πλευρές, με μόνη την Ουκρανία να έχει εγκρίνει προς το παρόν κάτι τέτοιο. Η Ρωσία μπλοκάρει από την πλευρά της κάθε διεθνή έρευνα.
Άμεση και έντονη ήταν πάντως η αντίδραση του Κιέβου, απορρίπτοντας ανοιχτά τις αιτιάσεις των Ηνωμένων Εθνών για αυθαίρετες εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων χωρίς δίκη. Το ουκρανικό υπ. Εξωτερικών σε μια αυστηρή ανακοίνωση κάνει μάλιστα λόγο «για επικίνδυνη εξίσωση των θυτών με τα θύματα» χαρακτηρίζοντας «άδικο» το να κατηγορούνται αυτή τη στιγμή και μάλιστα από τα Ηνωμένα Έθνη τα θύματα του ρωσικού επιθετικού πολέμου.
Πηγή: Deutsche Welle/Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο/ Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;