Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πια ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Σε όλο αυτό το διάστημα η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει καθημερινά -άλλοτε λίγα κι άλλοτε πολλά, πάντα όμως σημαντικά- στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ουκρανικό μέτωπο. Το βλέμμα όλων το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί στην περιοχή του Ντονμπάς και ειδικότερα στη πόλη Μπαχμούτ της Ουκρανίας, καθώς βρίσκεται υπό πολιορκία από τον Μάιο του 2022. Δέκα και πλέον μήνες μετά, η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε σε ανάρτησή της το Σάββατο ότι βλέπει «σταθεροποίηση στις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή».

«Οι τεράστιες προσπάθειες των Ουκρανών στρατιωτών κρατούν πίσω την Ρωσία», δήλωσε στο BBC ο αρχιστράτηγος του Ουκρανικού στρατού, Βάλερι Ζαλούζνι. Είναι αλήθεια πως το Κρεμλίνο έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Αρχικά, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, από το καλοκαίρι και μετά πάνω από 20.000 έως 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαχμούτ.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποδυναμωθεί λόγω εντάσεων μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, που από κοινού τροφοδοτούν με στρατιώτες το πεδίο της μάχης, όπως τονίζει σήμερα η καθημερινή ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών στο Τwitter.

Σημείο αντεπίθεσης το Μπαχμούτ;

Είναι όμως αυτά αρκετά ώστε το Μπαχμούτ να αποτελέσει σημείο-καμπής για τη πορεία του πολέμου;Σύμφωνα με σημερινό αναλυτικό άρθρο του βρετανικού Guardian ίσως. Η άποψη του «νούμερο δύο» του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, δείχνει ότι ο κατάλληλος τόπος για αντεπίθεση ίσως είναι τελικά η βιομηχανική πόλη του Μπαχμούτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτιθέμενοι σύντομα «θα αποδυναμωθούν και θα εξαντληθούν», οπότε πρέπει «να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία». Για τους περισσότερους στρατιωτικούς αναλυτές όμως η πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία ώστε να ξεκινήσει από εκεί ο πυρήνας της αντεπίθεσης.

Πιο πιθανό είναι οι Ουκρανοί να στοχεύσουν στα Ζαπορίζια, σε μία προσπάθεια να κόψουν τη «γέφυρα τροφοδότησης» με την Κριμαία. Το Κίεβο όμως φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα έβρισκε τις ρωσικές δυνάμεις έτοιμες και ο προτιμότερος τρόπος είναι ο αιφνιδιασμός. Η μικρή και «ασήμαντη στρατηγικά» λοιπόν πόλη του Μπακχμούτ είνα κατάλληλη για αυτό, αφού σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται δύσκολη προς κατάκτηση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως και να έχει, το βρετανικό μέσο εκτιμά ότι το πιο σοφό για το Κίεβο είναι να περιμένει καθώς, είναι γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές απώλειες. Παράλληλα η δυτική βοήθεια (Βρετανίας, Γερμανίας και Πολωνίας), καταφθάνει σταδιακά στην χώρα, άρα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των Ουκρανών στο κομμάτι του εφοδιασμού. Σε αυτό το σκηνικό, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως αλλάζουν τακτική, υιοθετώντας μια αμυντική και όχι τόσο επιθετική προσέγγιση. Ουκρανικές εκτιμήσεις αναδεικνύουν μάλιστα ότι τα αποθέματα των ρωσικών πυραύλων βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 10% – 15% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την αρχή του πολέμου.

Στοιχεία-σοκ του ΟΗΕ για Ρώσους και Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου

Στο μεταξύ, για αδιάκριτες εκτελέσεις σε βάρος αιχμαλώτων πολέμων ή ατόμων χωρίς άμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο από την πλευρά της Ρωσίας όσο όμως και της Ουκρανίας, κάνει λόγο σε αποκαλυπτική έκθεσή της η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία προκαλώντας αίσθηση παγκοσμίως.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο η Μπόγκνερ έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία για 25 εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων και 15 Ουκρανών. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει πρόσβαση σε τουλάχιστον 400 κρατούμενους και από τις δύο πλευρές, με μόνη την Ουκρανία να έχει εγκρίνει προς το παρόν κάτι τέτοιο. Η Ρωσία μπλοκάρει από την πλευρά της κάθε διεθνή έρευνα.

Άμεση και έντονη ήταν πάντως η αντίδραση του Κιέβου, απορρίπτοντας ανοιχτά τις αιτιάσεις των Ηνωμένων Εθνών για αυθαίρετες εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων χωρίς δίκη. Το ουκρανικό υπ. Εξωτερικών σε μια αυστηρή ανακοίνωση κάνει μάλιστα λόγο «για επικίνδυνη εξίσωση των θυτών με τα θύματα» χαρακτηρίζοντας «άδικο» το να κατηγορούνται αυτή τη στιγμή και μάλιστα από τα Ηνωμένα Έθνη τα θύματα του ρωσικού επιθετικού πολέμου.

Πηγή: Deutsche Welle/Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο/ Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».