Τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια πρόκειται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – ΙΑΕΑ), του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ζαπορίζια: Δραματική προειδοποίηση από τον ΙΑΕΑ για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος

Ο Ραφαέλ Γκρόσι πιέζει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, που διαθέτει έξι αντιδραστήρες, το οποίο έχει δεχθεί επανειλημμένα βομβαρδισμούς τους τελευταίους μήνες.

Θα πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στο πυρηνικό εργοστάσιο: Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Γκρόσι είχε επισκεφθεί ξανά τη Ζαπορίζια, καθιερώνοντας την μόνιμη παρουσία εμπειρογνωμόνων του ΙΑΕΑ στο σημείο.

Στο επίκεντρο βομβαρδισμών

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την εγκατάσταση στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Η γραμμή του μετώπου παραμένει κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται πλήγματα κοντά στις εγκαταστάσεις. Ουκρανία και Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς, που απειλούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή.

«Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εξακολουθεί να είναι επισφαλής», ανέφερε ο Γκρόσι σε δήλωσή του, λέγοντας ότι ήθελε «να αξιολογήσει από πρώτο χέρι τη σοβαρή κατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας στην εγκατάσταση».

Νωρίτερα αυτό το μήνα απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, λέγοντας ότι «εκπλήσσεται από τον εφησυχασμό» γύρω από το θέμα.

Το εργοστάσιο αντιπροσώπευε περίπου το 20% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από την εισβολή, αλλά δεν έχει παραγάγει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια από τον Σεπτέμβριο, όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας ο τελευταίος από τους έξι αντιδραστήρες του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα