Οι τράπεζες και γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος την τρέχουσα εβδομάδα.

Ενώ ακόμη δεν είχε καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη διάσωση της Credit Suisse με απορρόφησή της από την ετέρα μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας τη UBS, στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας ήρθε η Deutsche Bank για να προκαλέσει νέα τρικυμία.

Deutsche Bank: Η επίδειξη δύναμης που μετατράπηκε σε αδυναμία και ο εκνευρισμός στις αγορές

Η Deutsche Bank

Ένα μαζικό sell-off στα αντασφάλιστρα κινδύνου (CDS)  έναντι πιθανής χρεοκοπίας στοίχισε στη μετοχή της Deutsche Bank 8,53% την περασμένη Παρασκευή. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας συμπαρέσυρε και τις μετοχές των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, τραβώντας προς τα κάτω τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 3,78%, σε μια εβδομάδα που αν δεν υπήρχε η βουτιά της Παρασκευής θα την ολοκλήρωνε με θετικό πρόσημο.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος στο σύνολο του Μαρτίου καταγράφει απώλειες της τάξεως του 18,26%, με τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα να είναι καταστροφική καθώς βυθίσθηκε κατά 11,53%.

Το μεγάλο ερωτηματικό στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι εξόχως σημαντική καθώς δεν είναι μόνο η τελευταία για τον Μάρτιο είναι αυτή που ολοκληρώνει το α΄ τρίμηνο του 2023.

Έτσι μετά τις κεντρικές τράπεζες και τις αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοίνωσαν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σιγά σιγά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί πλέον στις ανακοινώσεις των εισηγμένων αναφορικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα για τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς.

Σαφώς οι φόβοι για μια νέα τραπεζική κρίση δεν εξαλείφονται και υπό το πλαίσιο αυτό οι μετοχές των τραπεζών και δη των ευρωπαϊκών θα έχει ένα ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσουν στο κλείσιμο του τριμήνου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Ενώ όπως και το 2008 έτσι και το 2023 τα προβλήματα με τις τράπεζες έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν κι έτσι οι τρεις κυριότεροι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν κέρδη (Dow Jones +1,19%, S&P 500 +1,39%, Nasdaq +1,66%).

Το μετριοπαθές +0,58% του S&P Financials σαφώς και δεν μπορεί σκιαγραφήσει τάση και δεν είναι ασφαλής ένδειξη για εκτιμήσεις.

Στις ΗΠΑ οι ρυθμιστικές αρχές και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα καταβάλουν προσπάθειες να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τις περιφερειακές τράπεζες, αλλά και να μην διαχυθούν α προβλήματα αυτά σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

«Βίοι» αντίθετοι για το πολύτιμο μέταλλο

Αν για τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη ο Μάρτιος είναι ο χειρότερος από τον Ιανουάριο του 2020, για τον χρυσό από την άλλη είναι ένας από τους αποδοτικότερους.

Πρέπει να ανατρέξει κανείς στον Ιούλιο του 2020 για να εντοπίσει περισσότερα κέρδη από το 8,01% που καταγράφει το πολύτιμο μέταλλο μέσα στον Μάρτιο (τότε είχαν διαμορφωθεί στο 9,35%).

Με την τιμή του χρυσού να έχει υπερβεί ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά τρεις φορές από τις 20 Μαρτίου, η κατοχύρωση του επιπέδου αυτού μοιάζει ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Ο χρυσός βέβαια είχε αρχίσει να διαγράφει μια ανοδική πορεία ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023, ολοκλήρωσε τους τρεις από τους τέσσερις μήνες ευρισκόμενος σε θετικό έδαφος.

Όπως και να έχει, τον Μάρτιο έχει αποδείξει περίτρανα τον χαρακτηρισμό του ως «ασφαλές καταφύγιο» όταν σε περιόδους αναταράξεων οι επενδυτές απομακρύνονται από τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο.

Τα ομόλογα

Ευνοημένα όμως εμφανίζονται και τα κρατικά ομόλογα από τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς οι αποδόσεις τους μέρα με τη μέρα αποκλιμακώνονται.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού bund από το 2,74% στις 3 Μαρτίου την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στο 2,14%. Παρόμοια είναι η πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Σημαντική αποκλιμάκωση και για το αμερικανικό κρατικό δεκαετές, καθώς από το 4% την 1η Μαρτίου την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στο 3,37%.

Το πετρέλαιο

Ενδιαφέρον θα έχει και το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς την περασμένη εβδομάδα κινήθηκαν ανοδικά. Αυτή του μπρεντ κατέγραψε συνολικά για την εβδομάδα κέρδη της τάξεως του 2,77% και του αργού 3,78%, έχοντας προηγηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα μια βύθιση 11,85% και 12,96% αντίστοιχα.

Το αποδυναμωμένο δολάριο

Σε κύκλο πιέσεων βρίσκεται το αμερικανικό δολάριο, καθώς έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων υποχωρεί για τρεις ή και τέσσερις συναπτές εβδομάδες. Έναντι του ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει απώλειες για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πλέον στο 1,0759.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street