Ώθηση από τη συμφωνία πώλησης της SVB λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μια «αμήχανα ήρεμη» Δευτέρα, κατά την έκφραση του Reuters, ξημέρωσε μετά από εβδομάδες αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο.

SVB: Πωλήθηκε στην First Citizens BancShares

Η Silicon Valley Bank, από την κατάρρευση της οποίας ξεκίνησε μια μίνι τραπεζική κρίση που την Παρασκευή έφτασε να προκαλέσει αναταράξεις στην Deutsche Bank, πέρασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας υπό τον έλεγχο της First Citizens Bank. Η συμφωνία με την Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, περίπου 90 δισ. δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν υπό αναγκαστική διαχείριση προς διάθεση από την FDIC.

Στην Ασία πάντως οι αγορές έκλεισαν με μικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο των τραπεζικών προβλημάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Νηνεμία πριν την καταιγιδα

Ακόμα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την First Citizens Bank, η προοπτική εξεύρεσης αγοραστή για την χρεοκοπημένη τράπεζα αποτελούσε μια «ανάσα» για τις αγορές που επί περίπου δύο εβδομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ισχυρότερες αναταράξεις που έχει βιώσει ο τραπεζικός τομέας από την κρίση του 2008.

Για ορισμένους αναλυτές, όμως, πρόκειται απλώς για την νηνεμία πριν την επόμενη καταιγίδα.

«Είναι ωραίο που υπάρχει αγοραστής», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της IG Markets στο Σίδνεϊ, Tony Sycamore. Ο ίδιος αξιολογεί θετικά, επίσης, το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο πέρασε χωρίς νέα επεισόδια, τονίζοντας ωστόσο ότι χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με την τιμολόγηση δεν υπάρχουν πολλά στέρεα στοιχεία στα οποία να μπορεί να προσκολληθεί κανείς εν όψει του ανοίγματος των ευρωπαϊκών αγορών.

«Είναι μια μικρή ηρεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα», τόνισε ο ίδιος.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τους δείκτες άγχους στις χρηματοπιστωτικές αγορές να «αναβοσβήνουν» και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank, να βρίσκεται στο στόχαστρο, με τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 8,5% την Παρασκευή και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας να αυξάνεται κατακόρυφα.

Αναταράξεις

Η κατάρρευση της SVB πριν από λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες έχει αντηχήσει σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας τους καταθέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις μικρότερες τράπεζες για μεγαλύτερες, ενώ το πλήγμα στην εμπιστοσύνη οδήγησε την Credit Suisse στην αγκαλιά της ανταγωνίστριας UBS την περασμένη εβδομάδα.

Τον Μάρτιο, ο δείκτης Stoxx των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών έχει υποχωρήσει περισσότερο από 18% και ο αμερικανικός δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW έχει χάσει 21%, με τους επενδυτές να είναι σε αγωνία για το τι θα επακολουθήσει.

«Είναι σαφές ότι (η αναταραχή) δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Australia and New Zealand Banking Group, Shayne Elliott, σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τράπεζας. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η τρέχουσα αναταραχή έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε μια μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να καθίσετε εδώ και να πείτε: “Λοιπόν, όλα τελείωσαν, η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse και, ξέρετε, η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα”», δήλωσε ο Elliott. «Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Άγνωστος Χ» τα επιτόκια

Η ξαφνική έξαρση των εντάσεων για τις τράπεζες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και αν ο αυστηρότερος δανεισμός θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία.

Στην Ευρώπη, τα τραπεζικά ομόλογα δέχονται πιέσεις και τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης – ή το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης, είναι ανησυχητικά υψηλά. Τα πενταετή CDS της Deutsche Bank έφτασαν την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εμπιστοσύνη των καταθετών στις περιφερειακές τράπεζες – οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν κάποια ανακούφιση από μια πώληση της SVB.

Η FDIC προσπαθεί να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank εδώ και αρκετές εβδομάδες και είχε ζητήσει ξεχωριστές προσφορές για την SVB Private και την SVB αφού απέτυχε να τις πουλήσει μαζί.

Η συμφωνία για την SVB

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται επίσημη ανακοίνωση της Oμοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), η συμφωνία με την First Citizens Bank περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, προς διάθεση από την FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα απέκτησε επίσης δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτιμώμενο κόστος της χρεοκοπίας για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. δολάρια, αν και το ακριβές μέγεθος θα καθοριστεί όταν τερματιστεί το καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με την FDIC που θα πρέπει να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Frank Holding Jr. διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές