Να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος της περασμένης εβδομάδας προσπαθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με την γερμανική Deutsche Bank σήμερα να κάνει ένα μίνι ράλι μετά την βουτιά της Παρασκευής, που προκάλεσε κλυδωνισμούς παγκοσμίως.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,82% στις 7.466 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,03% στις 15.111 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,17% στις 7.097 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Deutsche Bank κερδίζει σήμερα 3,8%, καθώς αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες που οδήγησαν το κόστος προστασίας από την αθέτηση πληρωμών των ομολόγων στα ύψη λόγω των φόβων ότι ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας θα εμπλακεί στη συνεχιζόμενη τραπεζική κρίση.

Στο επίκεντρο η εξαγορά της SVB

Οι αγορές σαφώς παρακολουθούν τις έντονες τραπεζικές διεργασίες που μπορεί να αποτρέψουν η πρόσφατη τραπεζική κρίση να μετατραπεί σε κάτι πιο συστημικό. Μάλιστα, σήμερα στο επίκεντρο είναι η εξαγορά των καταθέσεων και των δανείων της Silicon Valley Bank από τη First Citizens Bank & Trust, γεγονός που ενδεχομένως θα ηρεμήσει τις αγορές μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση των ΗΠΑ από την εποχή της Lehman Brothers.

Η κατάρρευση της SVB πριν από λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες έχει αντηχήσει σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας τους καταθέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις μικρότερες τράπεζες για μεγαλύτερες, ενώ το πλήγμα στην εμπιστοσύνη οδήγησε την Credit Suisse στην αγκαλιά της ανταγωνίστριας UBS την περασμένη εβδομάδα.

Επιφυλακή

Μάλιστα, η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συνέστησε επιφυλακή απέναντι στην ακόμη «αυξημένη αβεβαιότητα» που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά την πτώχευση της καλιφορνέζικης Silicon Valley Bank (SVB) στις 10 Μαρτίου που δημιούργησε ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. «Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την διάρκεια του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, που οργανώνεται στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές