Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου εμφάνισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία αν και άρχισαν θετικά, οι έρευνες που διεξάγουν οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας σε πέντε τράπεζες της χώρας «βάρυναν» το κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,03%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 7.484 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 15.142 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 7.088 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse έκλεισε με κέρδη 0,7%, ενώ η Deutsche Bank έχασε 1,4% παρά τα πρωινά της κέρδη. Σε σημείωμα που αποκαλύπτει το Reuters, ο CEO της UBS, Ralph Hamers φέρεται να δήλωσε για την πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse: «Αν και δεν επιδιώξαμε αυτή τη συναλλαγή, ήμασταν προετοιμασμένοι και τη βλέπουμε ως μια ευκαιρία να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή ιστορία της τράπεζας μας. Δεν αγοράσαμε την Credit Suisse μόνο και μόνο για να την κλείσουμε».

Το κλίμα «βάρυνε» μετά την άνευ προηγουμένου επιχείρηση που έγινε σήμερα στο οικονομικό κέντρο του Παρισιού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες και μία τράπεζα του εξωτερικού αποτελούν στόχο ταυτόχρονων ερευνών, στο πλαίσιο ερευνών που ξεκίνησε η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) τον Δεκέμβριο του 2021. Η Société Générale, η BNP Paribas, η Exane (θυγατρική της BNP Paribas), η Natixis (όμιλος BPCE) και ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC είναι ύποπτοι για διακεκριμένη περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες φορολογικές δραστηριότητες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων της Syz Group, οι επενδυτές άρχισαν να επανεκτιμούν την άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι καλά για τις τράπεζες επειδή σημαίνουν υψηλότερα καθαρά περιθώρια επιτοκίου, αν και δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων θα έπλητταν τους πιο αδύναμους κρίκους της οικονομίας, όπου οι τράπεζες -ιδιαίτερα οι πιο αδύναμες- θα μπορούσαν να «πληρώσουν το τίμημα».

Οι βρετανικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι έχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να παραμείνει επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού. Περιέγραψε τις βρετανικές τράπεζες ως «ανθεκτικές, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα, και καλά τοποθετημένες για να στηρίξουν την οικονομία».

«Έχουμε ένα ισχυρό καθεστώς μακροπροληπτικής πολιτικής σε αυτή τη χώρα. Με την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής να ασχολείται με την υπόθεση της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μπορεί να επικεντρωθεί στο δικό της σημαντικό έργο, την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο», δήλωσε ο Bailey.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές