
Πλησίον της πρώτης στήριξης των 1.020 μονάδων έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο η προκήρυξη των εκλογών, με την 21η Μαΐου πλέον να είναι η ημερομηνία που η αγορά θα αναμένει για να εκτιμήσει και την επόμενη ημέρα στη χώρα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,19% στις 1.023,44 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 72 εκατ. ευρώ.
Τα εκλογικά σενάρια, δηλαδή πόσες διαδικασίες θα γίνουν, τα κυβερνητικά σενάρια, αλλά και τα δημοσιονομικά σενάρια έχουν ανοίξει πλέον έναν νέο κύκλο στο ΧΑ, ο οποίος προετοιμαζόταν αλλά σήμερα επικυρώθηκε με την ημερομηνία που έδωσε ο πρωθυπουργός. Η προκήρυξη των εκλογών δεν ήταν κάτι νέο, καθώς ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το σενάριο που συζητήθηκε περισσότερο στα χρηματιστηριακά γραφεία. Αυτό όμως που προκάλεσε τη νευρικότητα είναι ότι οι όροι που η χώρα οδεύει στις εκλογές είναι δυσμενείς, όπως αυτοί διαμορφώνονται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Η αγορά έχει αρχίσει να αποτιμά πλέον τον κίνδυνο η δημοσιονομική πολιτική να σταματήσει μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Το σημαντικότερο, ότι θα σταματήσει η αξιοποίηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια περίοδο μάλιστα που η νομισματική σύσφιξη έχει επηρεάσει ήδη την οικονομική δραστηριότητα. Πλέον οι αγοραστές θα γίνουν όλο και πιο επιλεκτικοί, ειδικά καθώς το φάσμα πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών είναι ορατό.
Τεχνικά τώρα, ο γενικός δείκτης έχει στήριξη πέριξ των 1.020 μονάδων, η οποία και αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα έως τη ζώνη των 995 μονάδων. Από την άλλη, οι αντιστάσεις είναι στις 1.040 και 1.060 μονάδες, με αρκετούς τίτλους να έχουν δώσει αγοραστικά σήματα, αναμένοντας παράλληλα και την κινητοποίηση του τραπεζικού κλάδου.
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων, Alpha Bank, ΔΕΗ, Autohellas, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Motor Οil, ΟΤΕ, Εθνική και Aegean. Πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΟΛΠ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, Jumbo, Λάμδα και Μυτιληναίος, ενώ ανοδικά οι Eurobank και ΟΠΑΠ. Στο +1,63% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο +1,99% ο Σαράντης.


Latest News

Πέρασε από το «ταμείο»
Σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αναλώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο

Αφήνει «χώρο» για κατοχύρωση κερδών
Έπεσαν οι ρυθμοί σήμερα

Τα τρία bonus που φέρνει στο ΧΑ η επενδυτική βαθμίδα - Η ανάλυση της ΑΧΙΑ
Νέες εισαγωγές, ενίσχυση των αποτιμήσεων και περαιτέρω αύξηση στον τζίρο

Επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις στο ΧΑ
Η αγορά δείχνει να ελέγχει τις διορθωτικές συνεδριάσεις

«Απέκρουσε» τους πωλητές το ΧΑ
Αξιοποιήθηκε η μετεκλογική δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το κλίμα ανακούφισης παγκοσμίως μετά τη συμφωνία για το όριο του αμερικανικού χρέους

Συντήρηση δυνάμεων
Στοπ στα σχέδια προς τις 1.250 μονάδες από Coca Cola και τράπεζες

Γιατί οι αγορές ψηφίζουν ελληνικά assets - Επενδυτική βαθμίδα δείχνουν τα ομόλογα
Συντηρείται το momentum ενόψει των δεύτερων εκλογών

Παραμένουν στη Λ. Αθηνών οι αγοραστές
Οι αργίες σε Wall Street και Λονδίνο ενδεχομένως να επηρεάσουν σήμερα τις συναλλαγές

Πρωταθλητής αποδόσεων το ΧΑ - Νέες εισροές καθώς πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Με εβδομαδιαίο +7,8% «ψήφισε» και το ΧΑ
Αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχιστεί η ανάβαση, με πρώτο στόχο την περιοχή των 1250 μονάδων του ΓΔ