Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αποτύπωσαν τη νέα ανησυχία που προκάλεσε η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ σταδιακά τήρησαν στάση αναμονής και για τα αποτελέσματα των εισηγμένων που θα αποτυπώσουν ενδεχομένως και την επίδραση της νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 32.394 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.971 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,45% στις 11.716 μονάδες.

Σε «εκλογική δοκιμασία» μπήκε το ΧΑ

Η Wall Street έδειξε να προβληματίζεται από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με το επιτόκιο του 2ετούς τίτλου να ανεβαίνει ξανά πάνω από το 4%. Ο φόβος των επενδυτών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι ανησυχίες για την κρίση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ έχουν κατευναστεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, το ράλι της περασμένης εβδομάδας στον S&P 500 συνέβαλε στην άντληση περισσότερων μετρητών από τους επενδυτές. Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι οι πελάτες τοποθέτησαν καθαρά 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και ETFs, την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα εισροών παρά την τραπεζική αναταραχή. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κατά την οποία ο δείκτης μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,4%.

Η εικόνα των κλάδων

Από κλαδική άποψη, η τεχνολογία (808 εκατ. δολάρια) και η υγειονομική περίθαλψη (758 εκατ. δολάρια) προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με την τελευταία να έχει τις υψηλότερες εισροές από τον Δεκέμβριο του 2021. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας (731 εκατ. δολάρια) και ο τομέας της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας (441 εκατ. δολάρια) συνέχισαν επίσης να προσελκύουν κεφάλαια. Οι επενδυτές απομάκρυναν καθαρά 254 εκατ. δολάρια από τις ενεργειακές μετοχές, αφού ο τομέας σημείωσε ρεκόρ εισροών σχεδόν 1,2 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάντως η άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν για το αντίθετο, που εξέφρασε η BlackRock προβλημάτισε, την ώρα που οι φόβοι για μια τραπεζική κρίση συγκλονίζουν τις αγορές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο προτιμά τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό – τίτλους που προσφέρουν προστασία από την άνοδο των τιμών – θεωρώντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος αναμένοντας επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ καθώς η οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της έχουν καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που πλήττουν τον τραπεζικό κλάδο δεν θα σταματήσουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, ανέφεραν οι αναλυτές της BlackRock.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street