Πωλητές… έφερε η προκήρυξη των εκλογών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την 21η Μαΐου πλέον να είναι η ημερομηνία που η αγορά θα αναμένει για να εκτιμήσει και την επόμενη ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,29% στις 1.022,32 μονάδες, με τον τζίρο να είναι μόλις στα 36 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η προκήρυξη των εκλογών δεν ήταν κάτι νέο, καθώς ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το σενάριο που συζητήθηκε περισσότερο στα χρηματιστηριακά γραφεία. Αυτό όμως που προκαλεί τη νευρικότητα είναι ότι οι όροι που η χώρα οδεύει στις εκλογές είναι δυσμενείς, όπως αυτοί διαμορφώνονται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η αποτίμηση

Η αγορά έχει αρχίσει να αποτιμά πλέον τον κίνδυνο η δημοσιονομική πολιτική να σταματήσει μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Το σημαντικότερο, ότι θα σταματήσει η αξιοποίηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια περίοδο μάλιστα που η νομισματική σύσφιξη έχει επηρεάσει ήδη την οικονομική δραστηριότητα. Πλέον οι αγοραστές θα γίνουν όλο και πιο επιλεκτικοί, ειδικά καθώς το φάσμα πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών είναι ορατό.

Σε επίπεδο τίτλων, ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ σημαντικές είναι και οι πιέσεις σε Motor Oil, Βιοχάλκο, Coca Cola, Aegean, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Quest και Εθνική. Πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Τιτάν, Λάμδα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά ανοδικά οι Σαράντης, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες