Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φυσικό αέριο καθώς οι τιμές πέφτουν σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η τάση είναι πιο εμφανής στη βιομηχανία διύλισης, η οποία μπορεί να εναλλάσσεται πιο εύκολα μεταξύ των πρώτων υλών που κυμαίνονται από φυσικό αέριο έως πετρέλαιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα ολλανδικά στοιχεία έδειξαν ότι ο τομέας πετρελαίου της χώρας είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου φέτος, ενώ τα στοιχεία του γαλλικού και του ισπανικού δικτύου φυσικού αερίου έδειξαν ότι η ζήτηση των διυλιστηρίων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Παπαγεωργίου (ΕΧΕ): Έρχονται νέες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Η ταχύτητα της ανάκαμψης θα είναι κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το πώς θα προετοιμαστεί για έναν δεύτερο χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πέρα από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, από περίπου 40 ευρώ τώρα, και να εξαφανίσει τα αποθέματα, σύμφωνα με τη σουηδική τράπεζα SEB AB, ενώ ανάλογη εκτίμηση διατυπώνεται και από τον Όμιλο Vitol, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους φυσικού αερίου.

«Ορισμένες μεταποιητικές βιομηχανίες πέρυσι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και από τη χρήση φυσικού αερίου να περάσουν στη χρήση καυσίμων», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies SE. «Φέτος είναι πολύ διαφορετική η τάση, αλλάζουν από το ντίζελ ή άλλα καύσιμα σε φυσικό αέριο, επομένως δημιουργείται μια πρόσθετη ζήτηση για αέριο», τόνισε σε μια παρουσίαση στο Λονδίνο την Τρίτη.

Μαζί με τα διυλιστήρια, και τα πετροχημικά εργοστάσια θα είναι επίσης ένας καλός δείκτης της ανάκαμψης, επειδή μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, σύμφωνα με την Energy Aspects Ltd.

«Άλλοι κλάδοι έντασης αερίου θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν κατά τη διάρκεια του 2023, λόγω των μειώσεων της ζήτησης που είναι αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και όχι της αλλαγής καυσίμου», σύμφωνα με την Energy Aspects Ltd.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, η ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ισπανία μειώθηκε έως και 40% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η συνολική χρήση από τις βιομηχανίες μειώθηκε περίπου κατά 20% πέρυσι στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της πτώσης ρεκόρ στη συνολική κατανάλωση πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Φέτος, ο IEA αναμένει ότι η ζήτηση στη βιομηχανία θα ανακάμψει κατά περίπου 10%.

Από ένα ανώτατο όριο άνω των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τέλη Αυγούστου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία έχουν πέσει περίπου 90%. Τον Φεβρουάριο, η χρήση από τα διυλιστήρια της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 8,1%, συμβάλλοντας στη μείωση της συνολικής πτώσης της βιομηχανίας στο 9,5% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε ο χειριστής δικτύου Enagas SA.

Στην Ολλανδία, η χρήση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες πετρελαίου και χημικών έχει επίσης αρχίσει να υπερβαίνει τα επίπεδα του περασμένου έτους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του CBS.

«Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος — σε συνδυασμό, πιθανώς, με την ισχυρότερη ζήτηση από το άνοιγμα της Κίνας — σημαίνει ότι αναμένουμε η βιομηχανική παραγωγή να έχει κάποια θετική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος», δήλωσε η Maeva Cousin, ανώτερη οικονομολόγος της ευρωζώνης στο Bloomberg Economics. .

Ενώ η Goldman Sachs αναμένει ότι η βιομηχανική ανάκαμψη θα αρχίσει να επιταχύνεται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, άλλοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι μπορεί να αργήσει ακόμη.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν αρκετά τα τιμολόγια φυσικού αερίου από τους προμηθευτές φυσικού αερίου και σε μια βιώσιμη περίοδο ώστε οι διευθυντές των εργοστασίων να λάβουν την απόφαση να επαναφέρουν σε υψηλότερα επίπεδα την παραγωγή», ανέφερε η Energy Aspects.

Μεταφορά εργοστασίων

Παρά τη βουτιά των τιμών του αερίου, αυτές εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ζήτηση μπορεί να χαθεί για πάντα καθώς τα εργοστάσια μεταφέρονται σε μέρη του κόσμου όπου το ενεργειακό κόστος είναι χαμηλότερο.

Οι χημικές εταιρείες BASF SE, Dow Inc. και Lanxess AG είναι έτοιμες να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μεταφέρουν επενδύσεις εκτός Γερμανίας επειδή δεν περιμένουν από το Βερολίνο να παρέχει αξιόπιστα την ενέργεια που χρειάζονται σε τιμές κοντά σε αυτές που πλήρωναν κάποτε για το ρωσικό φυσικό αέριο .

Μια έρευνα από τη γερμανική ένωση χημικών βιομηχανιών, VCI, νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις στη χώρα φέτος λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η παραγωγή είναι πιθανό να μετατοπιστεί σε χώρες με παρόμοιες αξίες και πολιτικά συστήματα, δήλωσε ο Oliver Wojahn, αναλυτής της Alsterresearch AG.

«Οι προοπτικές για το μέλλον έχουν λαμπρύνει κάπως στον τρίτο μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας», ανέφερε η VCI σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα. «Η μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση όπου φαίνεται να έχει φτάσει στο ναδίρ. Σε αντίθεση με την πανδημία ή την παγκόσμια οικονομική κρίση, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη