Ακόμη και τον χρυσό φαίνεται ότι ξεπερνάει η επένδυση σε σαμπάνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, για να γιορτάσετε με ρομαντισμό ή να κάνετε μια πρόποση σε μια κατάλληλη περίσταση, ανοίγετε μια σαμπάνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα 95α Όσκαρ παρουσιάστηκε η ροζ αφρώδης Fleur de Miraval του Brad Pitt. Σήμερα, όμως, μαζί με το “sex appeal”, τα καλύτερα μπουκάλια σαμπάνιας αποφέρουν επίσης μεθυστικές επενδυτικές αποδόσεις. Και καθώς η αγορά «φούσκωνε» όλο και περισσότερο το 2021 και το 2022, οι κερδοσκόποι όρμησαν.

Εδώ οι αριθμοί φαίνεται ότι…μιλούν από μόνοι τους: Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, η τιμής της all-Chardonnay 2012 Salon Le Mesnil αυξήθηκε κατά 232%, από 3.800 £ σε 12.600 £ (4.670 $ έως 15.485 $), σύμφωνα με το Liv-Ex. London International Vintners Exchange. Ο Δείκτης Liv-Ex Champagne 50, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των τιμών για  δώδεκα κορυφαία εμπορικά σήματα, ήταν πρωταγωνιστής, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του χρυσού, του FTSE και του S&P 500, καθώς και του Bordeaux First Growths, αλλά και της Βουργουνδίας.

Σαμπάνια: Ρεκόρ στις πωλήσεις το 2022

Τι άλλαξε σε 10 χρόνια

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πριν από μια δεκαετία η καλύτερη σαμπάνια του κόσμου αντιπροσώπευε μόλις το 2% των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά στο Liv-Ex. Αυτό το μερίδιο αυξήθηκε για να γίνει η τρίτη περιοχή με τις περισσότερες συναλλαγές πίσω από το Μπορντό και τη Βουργουνδία (με 18,7%) τον Νοέμβριο του 2022 και παρέμεινε στην τρίτη θέση έως ότου η αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 17-23 Μαρτίου.

Όταν οι τιμές άρχισαν να μειώνονται στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και σημείωσαν πτωτική τάση στις αρχές του 2023, το μεγάλο ερώτημά ήταν: Μήπως η αγορά της σαμπάνιας έχει ξεπεραστεί; Όχι, επιμένει ο Tom Gearing, διευθύνων σύμβουλος της Cult Wines, μιας εταιρείας επενδύσεων εκλεκτού οίνου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι θετικός αλλά επιφυλακτικός σχετικά με την αγορά της σαμπάνιας για το 2023, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, καθώς και τη σημαντική ισχύ της επωνυμίας και την ευρεία διανομή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή