
Την παράταση της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος εξετάζει η κυβέρνηση.
Ο πολύκροτος μαθηματικός τύπος είχε μπει στον πάγο… από τον περασμένο Αύγουστο με νόμο που ψηφίστηκε ένα μήνα νωρίτερα. Η ρήτρα ανεστάλη για 12 μήνες καθώς με την εφαρμογή της νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονταν υπέρμετρα από τους παρόχους. Το επιπλέον κόστος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας πέρναγε αυτόματα στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας η οποία και ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022.
Εταιρείες ενέργειας: Ζητούν άρση των έκτακτων μέτρων για την αγορά ηλεκτρισμού
Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Σύμφωνα με το νόμο του Αυγούστου του 2022, αντί της ρήτρας αναπροσαρμογής ορίστηκε πως οι πάροχοι θα έπρεπε να ορίζουν και να ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος.
Με τον τρόπο αυτό, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των λογαριασμών τους και σε συνδυασμό και με άλλες διατάξεις έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται αζημίως (χωρίς ποινή πρόωρης αποχώρησης) από πάροχο σε πάροχο, επιλέγοντας τις πλέον συμφέρουσες τιμές.
Το «πάγωμα» της ρήτρας ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Και η λήξη του μέτρου πλησιάζει. Για την παράταση του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρ. Επιτροπής.

Το πλαφόν
Πληροφορίες, θέλουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να έχει ήδη κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή για την παράταση της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα μέρος του συνολικού πακέτου που έλαβε εκτάκτως η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2022. Κεντρικός πυρήνας των παρεμβάσεων είναι η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών – γνωστό κι ως πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς. Κάθε μήνα ορίζονται ανώτατες αμοιβές αποζημίωσης όλων των τεχνολογίων των μονάδων και τα πρόσθετα έσοδα αντλούνται και κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο κι επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται πως τους τελευταίους δύο μήνες τα έσοδα που ανακτούνται είναι από ελάχιστα έως και μηδαμινά, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών ενέργειας.
Πηγές λοιπόν, θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάζει την παράταση όλων των έκτακτων μέτρων σίγουρα και για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς και ίσως και μέχρι και την Άνοιξη του 2024.
Το ισπανικό μοντέλο
Επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης – αν τελικά ζητήσει παράταση των εθνικών έκτακτων μέτρων – είναι πως η Ευρ. Επιτροπή έδωσε 12μηνη παράταση και στις αντίστοιχες παρεμβάσεις που είχαν κάνει στις αγορές τους και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Πρόκειται για το γνωστό κι ως «Ιβηρικό μοντέλο» με το οποίο ρυθμίζονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες.

Αντιδράσεις
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως πρόσφατα οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν από την κυβέρνηση την άρση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.
Οι δύο κορυφαίοι σύνδεσμοι εκπροσώπησης τους – ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ- τόνισαν πως η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και συνεπώς, υπογράμμισαν, δεν χρειάζεται η εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους, τα έκτακτα μέτρα σε μία κανονική αγορά, προκαλούν στρεβλώσεις. Τέτοιες είναι η ενίσχυση των εισαγωγών ρεύματος έναντι της εγχώριας παραγωγής αλλά και το πρόσθετο κόστος που επωμίζονται οι προμηθευτές προκειμένου να προβλέπουν τη διακύμανση των τιμών του επόμενου μήνα.


Latest News

Ο κίνδυνος του μπλακ άουτ: Πόσο πιθανό είναι να μείνουμε χωρίς ρεύμα το καλοκαίρι
Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού Ενέργειας με τους Διαχειριστές
![Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τρικ και οι παγίδες με τις εκπτώσεις στα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/30_05_ot_deh_METRHTES_EXO-600x352.png)
Τα τρικ και οι παγίδες με τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Συμβουλές της ΡΑΑΕΥ στους καταναλωτές

Σε αχρηστία το «όπλο» του πλαφόν στις τιμές ρεύματος – Τι σημαίνει για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών
Μόνο οι ΑΠΕ γεμίζουν τον κουμπαρά των ενισχύσεων

Γιατί αυξάνονται οι εξαγωγές άνθρακα προς Κίνα και Ινδία
Αποστολές περίπου 7 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα από την Κολομβία αναμένεται να εξαχθούν σε ασιατικές χώρες το επόμενο τρίμηνο

Εντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
Σημαντική πρόοδο των εργασιών διαπίστωσε η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο εργοτάξιο της Αριάδνη Interconnection στη Δαμάστα Ηρακλείου Κρήτης

Φουντώνει ο πόλεμος στο ρεύμα – Κουπόνια και δώρα από τις εταιρείες ενέργειας
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Protergia SpitiMou: Πρόγραμμα για νέα σπίτια με πολλά οφέλη
Παρέχεται δωρεάν η υπηρεσία myprotergia με την οποία οι πελάτες μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της κατανάλωσης στα χέρια του

Πλατφόρμα για «whistleblowing» ετοιμάζει η ΡΑΕ
Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου θα μπορεί να καταγγελθεί τυχόν χειραγώγηση των τιμών

Πότε τελειώνουν οι επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα – Τι αλλάζει στα νοικοκυριά
Τι αναφέρουν δύο εκθέσεις της Κομισιόν

ΑΔΜΗΕ: Σε πλήρη λειτουργία ο Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου
Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Μεγαλόπολη-Πάτρα-Δυτική Στερεά Ελλάδα