Παρότι τα «ανώνυμα» γιαούρτια ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του πληθωριστικού 2022, η ΦΑΓΕ συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά στην ελληνική αγορά, με το μερίδιο των προϊόντων της (σε όγκο) να διαμορφώνεται σε 20,2%, «ψαλιδισμένο» σε σχέση με το 2021 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Γαλακτοκομικά: Η αύξηση των τιμών μειώνει τη ζήτηση – Στα 1,6 δισ. ευρώ η αξία της αγοράς
Ο τζίρος της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας το 2022 αυξήθηκε κατά 3,1%, στα 552,3 εκατ. δολάρια, ωστόσο ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 12% στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην Ελλάδα (-20,3%).
Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις. Οι μεσοσταθμικές αυξήσεις που έκανε η γαλακτοβιομηχανία ήταν της τάξης του 19,9% το 2022.
Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17% στις ΗΠΑ, υποχώρησαν όμως σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα κατά 15,7%, 14,6% και 10,9% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, ολοένα και μικρότερη είναι η συμβολή των ελληνικών πωλήσεων στον συνολικό τζίρο του ομίλου ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τελευταία οικονομική έκθεση, οι πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 87,1% των συνολικών πωλήσεων το 2022, έναντι 85,1% το 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας έχουν πλέον «πλασαριστεί» στη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά με μερίδιο σε όγκο της τάξης του 17,8% από 13,5% το 2021.
Μεγάλη αύξηση καθαρών κερδών
Τα μικτά κέρδη της ΦΑΓΕ υποχώρησαν κατά 10,3% και διαμορφώθηκαν το 2022 σε 171,6 εκατ. δολάρια. Η υποχώρηση αποδίδεται από την εταιρεία στην αύξηση της τιμής της βασικής πρώτης ύλης.
Η τιμή παραγωγού για το γάλα που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 κατά 41,9% και για το γάλα που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ κατά 41,7%.
Πάντως, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 35,9 εκατ. δολάρια λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών και των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων, ενώ τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 29,3 εκατ. δολάρια από 15,8 εκατ. δολάρια που ήταν το 2021.
Ακόμη πιο πίσω το νέο εργοστάσιο
Ποσό 14,8 εκατ. δολαρίων έχει ήδη επενδυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας του ομίλου ΦΑΓΕ στην Ολλανδία προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση.
Το σύνολο της επένδυσης στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση του ομίλου, ανέρχεται σε 170 εκατ. δολάρια, αλλά καθώς φαίνεται η ολοκλήρωσή του πήρε και νέα παράταση.
Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2024, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, ενώ στην τελευταία οικονομική της έκθεση η ΦΑΓΕ αναφέρει ότι αναμένει ότι το εργοστάσιο θα είναι λειτουργικό το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η νέα μονάδα υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής δυναμικής γιαουρτιού ετησίως.
Η θέση της ΦΑΓΕ σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΦΑΓΕ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός επώνυμου γιαουρτιού και ο νούμερο ένα παραγωγός στραγγιστού επώνυμου γιαουρτιού, με μερίδιο αγοράς περίπου 29,0% στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Το μερίδιο της ΦΑΓΕ στην Ιταλία διαμορφώθηκε το 2022 σε 4,6% (σε όγκο) με την εταιρεία να καταλαμβάνει την 7η θέση στο σύνολο της αγοράς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο στην κατηγορία «ελληνικό γιαούρτι – γιαούρτι ελληνικού τύπου» η ΦΑΓΕ έχει μερίδιο αγοράς 11,4% σε αξία και 6,6% σε όγκο καταλαμβάνοντας την 4η θέση.
Τόσο στην αγγλική αγορά όσο και στην ιταλική, την πρώτη θέση κατέχουν πλέον τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με μερίδιο αγοράς σε όγκο 40,2% και 20% αντίστοιχα.
Latest News
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Πώς θα κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα - Τι σχεδιάζουν Jumbo, Κωτσόβολος, Πλαίσιο
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι παραδοσιακές αγορές - το βάρος και τα ερωτηματικά για τις «δεύτερες ανάγκες» μετατίθενται για την εκπτωτική σεζόν του Ιανουαρίου
Τα «παράδοξα» του εμπορικού συνδικαλισμού – Τα 30 χρόνια ΕΣΕΕ και το ντεμπούτο της Αθήνας
Τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον θεσμό – Η γένεση της ΕΣΕΕ και η πρώτη φορά πρόεδρος από την πρωτεύουσα
Τι φέρνει ο «γάμος» Entersoft με SoftOne – Στα σχέδια νέες εξαγορές
Όπως είπε ο κ. Κοτζαμανίδης μέχρι πρότινος Entersoft και Softone ήταν ανταγωνιστές μεν αλλά με αμοιβαίο μεταξύ τους σεβασμό, ενώ χαρακτήρισε τις δύο εταιρείες «διαμάντια του κλάδου»
«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη
Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία
Στη Newsphone το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά μετά από πλειστηριασμό
Ο σημερινός πλειστηριασμός για το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά, είχε μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.417.000 ευρώ
Πράσινο φως από την Κομισιόν για παράταση του «Ηρακλή» - Στα 3 δισ. ο προϋπολογισμός
Η Κομισιόν ενέκρινε νέα παράταση του προγράμματος έως το τέλος του Ιουνίου
«Πράσινο φως» στην Ικτίνος για υπόγειο λατομείο στη Δράμα - Η ανακοίνωση
Η νέα αυτή εκμετάλλευση του υπόγειου λατομείου από την Ικτίνος θα αυξήσει κατά 20% την παραγωγή δολομίτικου Μαρμάρου του Βώλακα
Σε επαφή με τράπεζα η Μουζάκης για το ομολογιακό έως 5 εκατ. ευρώ
Τη σχετική απόφαση ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Μουζάκης
Βραβεία «Κούρος 2024»: Ποιες επιχειρήσεις τιμήθηκαν για τις επιδόσεις τους
Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας τίμησε για 27η χρονιά την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας απονέμοντας τα βραβεία Κούρος 2024