Σχεδόν 10,5 κιλά κρέας, 2,5 κιλά ζυμαρικά, 17 κιλά φρούτα και 25 κιλά λαχανικά, 2,5 λίτρα ελαιόλαδο και 9,5 λίτρα γάλα χρειάζεται ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μελών του.

Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλά και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο πέρασμα των ετών, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν το τι τρόφιμα τελικά μπαίνουν στο τραπέζι των Ελλήνων αλλά και πόσο πίνουν ή πόσο καπνίζουν.

Κερδίζει έδαφος στους νέους η αγορά από δεύτερο χέρι

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους για την αγορά τροφίμων στο 22% από 23,1% από τις συνολικές δαπάνες τους ένα χρόνο πριν, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις αγορές τους σε τσιγάρα και ποτά στο 3,8% από 3,9% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, είτε γιατί περιόρισαν τις ποσότητες είτε γιατί στράφηκαν σε μικρότερες συσκευασίες.

Η εικόνα των αλλαγών στις καταναλωτικές τάσεις είναι πολύ πιο έντονη αν δει κάποιος σε βάθος χρόνου τις καταναλώσεις των Ελλήνων σε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα και, μάλιστα, εξετάζοντας τη μηναία κατανάλωση των νοικοκυριών, όχι σε αξία αλλά σε ποσότητες.

Για παράδειγμα, η ανάγκη για πιο υγιεινό τρόπο ζωής και η αύξηση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα τη διαχρονική μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων με τη μέση μηναία κατανάλωση να έχει μειωθεί το 2021 στα 118 τεμάχια όταν μια πενταετία πριν από το 2016 ήταν στα 160.

Αντίστοιχα, βλέπουμε μείωση της κατανάλωσης γάλακτος από 12,1 λίτρα το 2014 σε 9,6 λίτρα το 2021, όπως και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και ειδών αρτοποιίας από 10,7 κιλά το 2014 σε 8,5 κιλά τον μήνα το 2021. Αντίθετα, σταθερά φαίνεται να παραμένει η κατανάλωση κρέατος, φρούτων και λαχανικών, αλλά και ψαριών και ζυμαρικών ενώ αύξηση σημειώνεται στην κατανάλωση αβγών και προϊόντων γιαούρτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία