Με κέρδη κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, οδεύοντας να κλείσουν ένα θετικό τρίμηνο, παρά τις τραπεζικές αναταράξεις που υπήρξαν, ειδικά τον Μάρτιο, αλλά και τη μεγαλύτερη σύσφιξη των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,44% στις 33.005 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,45% στις 4.068 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,40% στις 12.061 μονάδες.

Το α΄ τρίμηνο

Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite σημειώνουν άνοδο 5,5% και 14,8%, αντίστοιχα, για το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο Dow σημειώνει μικρή πτώση. Για το μήνα ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν κερδίσει 2% και 4,9%, αντίστοιχα, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 0,6%.Ωστόσο, παρά τις επιδόσεις, δεν είχαν ομαλή διαδρομή μέχρι τώρα. Τα κέρδη ήλθαν κυρίως στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, αφού ο μήνας ξεκίνησε με την πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών, την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse και τη φυγή καταθέσεων από μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα. Η κυβερνητική στήριξη των καταθέσεων της SVB, καθώς και της Signature Bank, και η δημιουργία ειδικής πιστωτικής διευκόλυνσης για άλλες τράπεζες, βοήθησαν στην ανάσχεση της κρίσης.Ο πρωτογενής πιστωτικός δανεισμός ανήλθε σε 88,2 δισ. δολάρια, ενώ οι τράπεζες έλαβαν 64,4 δισ. δολάρια μέσω του νέου προγράμματος τραπεζικής χρηματοδότησης της Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed και κάλυψαν την περίοδο 22-29 Μαρτίου. Το σύνολο αυτό των 152,6 δισ. δολαρίων ήταν ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τα 164 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα και αποτελεί ένα ακόμη σημάδι σταθεροποίησης της κρίσης καθώς ο μήνας ολοκληρώνεται.Στο επίκεντρο παραμένουν πάντως οι περιφερειακές τράπεζες, με το SPDR Regional Banking ETF να συνεχίζει την ανάκαμψή του. Το ETF σημειώνει άνοδο περίπου 5% από το χαμηλό του Μαρτίου. Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν ο μεγάλος νικητής αυτόν τον μήνα, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Το Technology Select SPDR ETF έχει αυξηθεί κατά 9% τον Μάρτιο, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ETF του κλάδου.Το πρόσφατο ράλι «συμβάλλει στην επιβεβαίωση της αντίληψης της αγοράς ότι τα προβλήματα που έφεραν την αγορά σε κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσαν κάλλιστα να περιοριστούν», σχολίασε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Οι ημιαγωγοί, οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται σημαντικός καμπανάκι για την παγκόσμια ανάπτυξη, σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις», συνέχισε ο Krosby.Πάντως θετικά λειτουργούν σήμερα τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) και το προσωπικό εισόδημα, τα οποία παρακολουθούνται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δίνοντας μια εικόνα στο κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων συμβάλλουν στην άμβλυνση της αύξησης των τιμών. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 27,9 δισ. δολάρια ή 0,2% τον Φεβρουάριο, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 72,9 δισ. δολάρια ή 0,3% σε μηνιαία βάση.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street