Ασκήσεις για την εκτίμηση της επίπτωσης που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στην ποιότητα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων διεξάγουν αυτήν την περίοδο οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις μελετούν τα στοιχεία για τα στεγαστικά δάνεια και τις μικρές επιχειρηματικές χορηγήσεις με υποθήκη κύριες κατοικίες, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης των διοικήσεών τους με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Για πόσο χρονικό διάστημα αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες να χάνουν καταθέσεις

Στόχο της επεξεργασίας τους αποτελεί η εξαγωγή ενός όσο το δυνατόν πιο ασφαλούς συμπεράσματος για τον αριθμό των δανειοληπτών που ενδέχεται να δυσκολευτούν με την εξυπηρέτηση του χρέους τους το επόμενο διάστημα.

Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, προς την κατεύθυνση σχεδιασμού νέων λύσεων για τη στήριξη των πελατών τους.

Πηγές από τον κλάδο των servicers επισημαίνουν μιλώντας στον «ΟΤ» ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να εξετάσει τη διεύρυνση της περιμέτρου των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς τα όρια σε εισόδημα και περιουσία, βάση της νομοθεσίας, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Ωστόσο, προσθέτουν πως ακόμη κι αν οι ισχύοντες κόφτες αυξάνονταν κατά 50%, η μεσαία τάξη θα έμενε εκτός.

«Πρόκειται για μία κατηγορία οφειλετών που θα πιεστεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, καθώς ακόμη κι αν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε νέα αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής ή οι αναπροσαρμογές στα επιτόκια από εδώ και στο εξής είναι περιορισμένης κλίμακας, το ύψος τους αναμένεται παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2024», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Μπορούν να αντέξουν οι δανειολήπτες αυξημένες κατά 30% – 40% σε σχέση με πέρυσι δόσεις για 12 και πλέον μήνες;» αναρωτιούνται.

Κοστίζουν οι παρεμβάσεις

Προσθέτουν δε πως «με δεδομένο ότι τα δάνεια νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα της τάξης των 30.000 – 50.000 ευρώ αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του στεγαστικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, οι παρεμβάσεις στήριξής τους κοστίζουν υπερβολικά».

«Ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός, ούτε οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να το αντέξουν» αναφέρουν σχετικά.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζουν την πολύ χαμηλή συμμετοχή των δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης που ήδη τρέχει και αφορά αποκλειστικά τους ευάλωτους.

Όπως λένε, φαίνεται πως η περίμετρος της δράσης δεν ξεπερνά τελικά τους 20.000 οφειλέτες έναντι 30.000 που υπολογίζονταν κατά το σχεδιασμό της.

Και συμπληρώνουν πως η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν εισέλθει έως τώρα στην πλατφόρμα των αιτήσεων δεν προχώρησαν έως το τέλος τη διαδικασία, «ενδεχομένως διότι δεν επιθυμούν την άρση του απορρήτου τους, για ευνόητους λόγους».

Στο πλαίσιο αυτό, η εξίσωση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη. Στο υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζουν, ωστόσο οι επαφές με τις τράπεζες θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα για την εκτίμηση της κατάστασης και την εξέταση λύσεων, στη βάση και των στοιχείων που θα προσκομιστούν.

Οι τάσεις έως σήμερα

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές αρρυθμίες στις εισπράξεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας χθες στο συνέδριο της Smith Novak στο Λονδίνο η Aλεξάνδρα Φατσέα, General Manager, Retail/SB Recovery της Intrum Hellas.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και την άνοδο του κόστους χρήματος στα δάνεια, τόνισε ότι η Ιntrum παρακολουθεί με προσοχή τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται και πως μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται αξιοσημείωτη επιδείνωση της συμπεριφοράς των οφειλετών.

Αυτό αποδίδεται κατά την ίδια σε δύο λόγους: Πρώτον, στο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο παραμένει θετικό στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη και δεύτερον, στην προσέγγιση των servicers που στοχεύουν στην εύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς φιλικής λύσης.

«Διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και αυτό μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε βιώσιμες ρυθμίσεις, αλλά και να τις προσαρμόζουμε στις νέες συνθήκες» σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις