Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έχουν αυτήν την ώρα οι τραπεζικές διοικήσεις.

Η επαφή αυτή πραγματοποιείται στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και της αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Moody’s: Καταθέσεις, πιστωτική ανάπτυξη και επιτόκια

Στο πλαίσιο, αυτό στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι αντοχές του εγχώριου κλάδου και οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών ως προς την επιτοκιακή τους πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα από το βήμα της Βουλής σχολιάζοντας την διεθνή μίνι (προς το παρόν) χρηματοπιστωτική κρίση είπε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν.«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές», ωστόσο σημείωσε «Οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες».

Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα οδηγήσει σε ενίσχυση των εσόδων από τόκους, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στο μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, την ίδια στιγμή όμως θα  αυξήσει και τα έξοδα. Ο λόγος είναι ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αναπόφευκτα θα συνεχίσουν τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκιά τους και στις καταθέσεις.

Ως εκ τούτου καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της τραπεζικής κερδοφορίας  την επόμενη τριετία αναμένεται να παίξει η συμπεριφορά των Ελλήνων καταθετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία