Απελπισία

Η απελπισία δεν είναι καλός σύμβουλος. Η καταφανώς αγχωμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να «μπαλώσει» τις «τρύπες» στα δεξιά της, είναι τόσο άγαρμπη που κινδυνεύει να της δημιουργήσει πρόβλημα στα αριστερά της. Η Βόρεια Ελλάδα λίγο ακόμη και θα μοιάζει με «μαύρη τρύπα» για το κυβερνητικό κόμμα.

«Ρεύμα» υπό εξέλιξη

Μιλώντας με διάφορους ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας – ου μην αλλά και στο λεκανοπέδιο – διαπιστώνω ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα ρεύμα «αντιμητσοτακικό». Δηλαδή άνθρωποι που δεν είχαν σκοπό να ψηφίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέποντας τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν την τελευταία περίοδο σκέφτονται σοβαρά – το ομολογούν – να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αρκεί «να φύγουν αυτοί»! Δεν γνωρίζω την τύχη του ρεύματος κι αν θα διευρυνθεί στο επόμενο διάστημα. Απλώς το καταγράφω γιατί το εντόπισα.

——————————————————————————————–

Η Μύκονος τρομάζει…

Η υπόθεση της Μυκόνου με το όργιο των αυθαιρεσιών και τη βίαιη επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου που έκανε τη δουλειά του ελέγχοντας τη νομιμότητα δόμησης στο νησί, επισκιάζει την όποια μικροκομματική διάθεση της κυβέρνησης στο μεγάλο ζήτημα των αυθαίρετων ακινήτων. Τι εννοώ;

Έληξε η προθεσμία

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους κατέχουν αυθαίρετα ακίνητα σε δασικές εκτάσεις να τα δηλώσουν στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο, όπως θα διαβάσετε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΟΤ, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν. Και ήδη δόθηκε μία παράταση, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας που ήταν στο τέλος του 2022.

Η παράταση … «πήγε περίπατο»

Όπως μαθαίνω, όμως, στις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν να δοθεί και νέα παράταση. Ήταν γνώστης εδώ και καιρό της απροθυμίας των αυθαιρετούχων.

Όλα αυτά βέβαια, μέχρι που προέκυψε το θέμα της Μυκόνου… Έτσι – ανάγκα και θεοί πείθονται – όπως πληροφορούμαι, αποσύρεται από το τραπέζι ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το πολιτικό κόστος από ένα συγχωροχάρτι στους αυθαιρετούχους υπολογίζεται… στο δρόμο προς τις κάλπες.

————————————————————————————

Το μπλακ άουτ και οι ΑΠΕ

Κι αίφνης ο ΑΔΜΗΕ την περασμένη εβδομάδα, στις 23 και 24 Μαρτίου αποφάσισε να βγει δημόσια και να φωνάξει για τον κίνδυνο μπλακ άουτ στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, που δημιουργείται από τον συνδυασμό της υπερπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος λόγω της κρίσης.

Η ΡΑΕ

Όπως μαθαίνω η διοίκηση του Διαχειριστή έλαβε αυτήν την απόφαση καθώς είδε και απόειδε… από την απροθυμία της ΡΑΕ να ασχοληθεί με το ζήτημα και τους κινδύνους. Ακολούθησαν τα δημοσιεύματα και την περασμένη Δευτέρα 27 Μαρτίου μία ανακοίνωση του Τομεάρχη Ενέργειας το ΠαΣοΚ κ. Χάρη Δούκα ο οποίος απευθυνόμενος προφανώς προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ενέργειας ρώτησε το αυτονόητο: «Έχουμε πρόβλημα με την ομαλή λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας; Λειτουργούν ‘αρκετά σοβαρά’ οι υπεύθυνοι ώστε να μην οδηγηθούμε σε μπλακ άουτ; Απαιτούμε τώρα και όχι εκ των υστέρων σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις».

Οι εκλογές σώζουν …

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όπως μπορείτε να φανταστείτε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και αμέσως κινητοποίησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και εκείνος με τη σειρά του την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ για να εξεταστούν τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο, πλήρους συσκότισης της Ελλάδας…

Πάντως, αυτό που μου επισημαίνουν, στελέχη των εταιρειών ενέργειας, είναι – μια και ζούμε στην Ελλάδα- να φτάσουμε στην υπερβολή που να λέει πως για όλα φταίνε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Απουσιάζει η τηλεδιαχείριση

Και για το λόγο αυτό μου υπενθυμίζουν αφενός το γεγονός ότι το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και χρόνια παραμένει τυφλό… Όχι μόνο π.χ. δεν βλέπει τις βλάβες στη Χαμηλή Τάση αλλά ούτε και τα φωτοβολταϊκά που συνδέονται στη Μέση και Χαμηλή Τάση. Για να είμαι ακριβής δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιαχείρισης και άρα δεν είναι και εύκολο στον ΔΕΔΔΗΕ να κόψει τα φορτία από τα φωτοβολταϊκά της μέσης και χαμηλής τάσης.

Επίσης οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με γειτονικές χώρες έχουν χαμηλή μεταφορική ικανότητα προκειμένου να εξάγονται πλεονάζουσες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως εκ τούτου μην πυροβολείτε τις ΑΠΕ…

—————————————————————————————————–

SPV από την Lamda για τα γραφεία στο Ελληνικό

Όλα στην προεκλογική αρένα θα πέσουν, αυτό να το ξέρετε. Κι όχι μόνο τα σκληρά πολιτικά ζητήματα, αλλά και τα θέματα των επενδύσεων, όπως το μεγάλο έργο στο Ελληνικό. Τι ακριβώς συνέβη;

Οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank αποφάσισαν να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους για να ανοίξουν γραφείο στο Ελληνικό. Κατανοητό θα έλεγε κανείς, όμως κάποιοι έσπευσαν να κάνουν αντιπολίτευση, ιδιαίτερα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο την καταστροφή δεν έφεραν, λες και το Ελληνικό ως επιχειρηματικό κέντρο μεταξύ άλλων, στηρίζεται στα γραφεία δύο τραπεζών.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η Lamda Development έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για να φτιάξει ένα συνολικό SPV για τους γραφειακούς χώρους.

Κι απ’ ότι μου λένε… το ενδιαφέρον είναι μεγάλο στο market test.

——————————————————————————————–

Το μπακάλικο στη Σουηδία

Success story στην παγωμένη Στοκχόλμη! Κι όμως, ένα… μπακάλικο κάνει θραύση στην σουηδική πρωτεύουσα. Πρόσφατα συμπατριώτες μας άνοιξαν και δεύτερο κατάστημα με ελληνικά προϊόντα στο «Κολωνάκι» της Στοκχόλμης και οι δουλειές τους πάνε περίφημα. Μπαίνει κανείς μέσα στο κατάστημα… μυρίζει Ελλάδα. Τα πάντα είναι ελληνικά λες και βρίσκεσαι σε κάποιο εγχώριο μίνι μάρκετ.

Οσο για τα προϊόντα που διαθέτει, αυτά γίνονται ανάρπαστα, αφού χιλιάδες Έλληνες κατοικούν στην «παγωμένη» χώρα, αλλά και οι Σουηδοί «μερακλήδες» είναι λάτρεις του ελληνικού φαγητού.
Τελικά έξω πάμε καλά;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories