Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί τους ευρύτερους κινδύνους σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα ενεργήσει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε ομιλία του το Σάββατο.

Ο ντε Γκίντος ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, λέγοντας ότι οι τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, αλλά προειδοποίησε για ευρύτερους κινδύνους σε άλλα σημεία του συστήματος.

Λουίς ντε Γκίντος – ΕΚΤ: Στη σκιά της τραπεζικής θύελλας οι αποφάσεις για τα επιτόκια

«…Κατά την άποψή μας, τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος επικρατούν στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος αναπτύχθηκε γρήγορα και αύξησε την ανάληψη κινδύνων κατά τη διάρκεια του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων» είπε χαρακτηστικά στο επιχειρηματικό φόρουμ Ambrosetti στη βόρεια Ιταλία.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων είναι ζωτικής σημασίας.

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε πολιτικές που συμβάλλουν στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας του τομέα, όπως είναι η μείωση της αναντιστοιχίας ρευστότητας, ο  μετριασμός του κινδύνου από τη μόχλευση και η ενίσχυση της ετοιμότητας της ρευστότητας σε ένα ευρύ φάσμα ιδρυμάτων» εξήγησε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό το υψηλότερο κόστος δανεισμού τροφοδοτεί αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά φέτος, αλλά η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού θα παραμείνει ισχυρή.

«Η ανατροφοδότηση μεταξύ των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους, των υψηλότερων μισθών και των υψηλότερων τιμών θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο μόνιμους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό», κατέληξε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή