Ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων λόγω της ανησυχίας ότι το ράλι στις τιμές του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και θα ασκήσει πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά περίπου 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,498%, ενώ η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,7%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά περισσότερες από 3 μονάδες βάσης στο 4,094%.

Wall Street: Profit taking αλλά και ενεργειακές στηρίξεις

Οι τιμές του αργού σημείωσαν άλμα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου το Σαββατοκύριακο. Αυτό αναζωπύρωσε την ανησυχία για τον πληθωρισμό και οδήγησε τους traders να τιμολογήσουν ένα υψηλότερο τελικό επιτόκιο για τη Fed. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index κέρδισε 0,4% προτού διαγράψει την κίνηση.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων προσέφεραν στήριξη στο δολάριο, το οποίο νωρίτερα ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων ομολόγων του, προτού η κίνηση αυτή περιοριστεί. Η Commerzbank αναφέρει ότι το δολάριο επωφελείται επίσης από το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Πού εστιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον το δεύτερο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο ήταν χαοτικό για τις αγορές ομολόγων. Η αναταραχή τροφοδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και από τις ανάμικτες προσδοκίες των επενδυτών για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνεχίζει να παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον το δεύτερο τρίμηνο θα παραμείνει εστιασμένο στην πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed, με την κεντρική τράπεζα να έχει επισημάνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να πλησιάζουν στο τέλος τους μετά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη Μαρτίου.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να ακολουθούν τις αγορές και όχι την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για ενδείξεις σχετικά με το πότε θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας», εξηγεί στο CNBC ο επικεφαλής επενδύσεων στην Treasury Partners, Ρίτσαρντ Σάπερσταιν. «Ενώ είναι πιθανό ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, η απόδοση του 2ετούς Δημοσίου έχει κινηθεί κάτω από το επιτόκιο της Fed Funds, γεγονός που ιστορικά σηματοδοτεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της και ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση του επιτοκίου της Fed Funds» καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές