Πιο δύσκολο μπορεί να καταστήσει το έργο της Fed για τη μείωση του πληθωρισμού η απρόσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, είπε ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

«Αυτό ήταν έκπληξη», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg  στον Μάικλ Μακ Κη.«Το αν θα έχει διαρκή αντίκτυπο νομίζω ότι είναι ένα ανοιχτό ερώτημα».

Μπούλαρντ – Fed Σεντ Λούις: Να αυξήσουμε πιο επιθετικά τα επιτόκια

«Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς με ακρίβεια τις τιμές του πετρελαίου. Ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και να κάνουν τη δουλειά μας λίγο πιο δύσκολη» συνέχισε το στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος φέτος δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο σημείωσαν μεγάλη άνοδο μετά την ανακοίνωση την Κυριακή από το πετρελαϊκό καρτέλ της μείωσης της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια

Αναγνωρίζοντας την πιθανή σημασία της αλλαγής, ο Μπούλαρντ δήλωσε επίσης ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου φέτος συνάδει με τις οικονομικές του προβλέψεις για μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας. «Θα περίμενα ούτως ή άλλως κάπως υψηλότερα τις τιμές πετρελαίου με την Κίνα να επανέρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 και με την Ευρώπη να αποφεύγει την ύφεση», δήλωσε. «Και τα ισχυρά στοιχεία στις ΗΠΑ, όλα αυτά είναι αρκετά ανοδικοί παράγοντες για την αγορά πετρελαίου».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα στο εύρος στόχου 4,75% έως 5%. Έδωσαν επίσης σήμα μέσω των τριμηνιαίων προβλέψεων ότι αναμένεται άλλη μια αύξηση αυτού του μεγέθους φέτος, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψή τους. Η πρόβλεψη του Μπούλαρντ ήταν τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5,625% φέτος.

Οι επενδυτές, από την άλλη πλευρά, στοιχηματίζουν ότι η Fed θα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2023, με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank να ενισχύει τις απόψεις ότι η προκύπτουσα πίεση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Αλλά ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις επεσήμανε ότι η Wall Street δίνει υπερβολική έμφαση στην ιδέα ότι η τραπεζική αναταραχή θα αυξηθεί και θα αλλάξει ριζικά τις οικονομικές προοπτικές.

Ο Μπούλαρντ είπε ότι βλέπει πιθανότητα 80% έως 85% ότι οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις θα μειωθούν, η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με χαμηλό ρυθμό και η αγορά εργασίας θα παραμείνει σφιχτή, ενώ οι υπόλοιπες πιθανότητες είναι ότι η αναταραχή θα μεταφραστεί σε επιδείνωση της οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση