Καθησυχαστική εμφανίζεται η έκθεση της UBS για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συστημικής κρίσης στα τραπεζικά συστήματα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως η ταχεία δράση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχει ανατρέψει αυτούς τους φόβους. Ωστόσο, ο ελβετικός «γίγαντας» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον υψηλό πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο, η UBS στέκεται στον αμερικανικό τραπεζικό δείκτη KBW που καταγράφει μια σταθεροποίηση, την ώρα που η ευρύτερη αγορά έχει ανακάμψει πλήρως – ο S&P 500 είναι 2,9% πάνω από τα επίπεδα προ κατάρρευσης της SVB. Την περασμένη Πέμπτη, τα στοιχεία του εβδομαδιαίου ισολογισμού της Federal Reserve έδειξαν επίσης σημάδια σταθεροποίησης. Ο δανεισμός προεξόφλησης μειώθηκε στα 80 δισ. δολάρια από 110 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα και ο δανεισμός στο πλαίσιο του Προγράμματος Τραπεζικής Χρηματοδότησης αυξήθηκε σε 64 δισ. από 54 δισ. δολάρια.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει χωρίς μεγάλη ζημιά στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αγορές κινήθηκαν γρήγορα προς τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB. Ωστόσο, οι πιο σταθερές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες να εστιάσουν εκ νέου στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη, όπου ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για να επιτρέψει μια επικείμενη στροφή προς τη νομισματική χαλάρωση.

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει η προτεραιότητα της Fed. Μιλώντας την Πέμπτη, ο αξιωματούχος της Fed Neel Kashkari είπε ότι «το τμήμα των υπηρεσιών της οικονομίας δεν έχει ακόμη επιβραδυνθεί και… η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να αναπτύσσεται ταχύτερα σε σύγκριση με τον στόχο μας για πληθωρισμό 2%». Έτερο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τόνισε ότι η FOMC συζητούσε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και πρόσθεσε ότι «αν ο πληθωρισμός επιμείνει, μπορούμε να αντιδράσουμε αυξάνοντας περαιτέρω τα επιτόκια».

Όπως σημειώνει η UBS, τα βασικά δεδομένα για τον πληθωρισμό είναι απίθανο να αλλάξουν τη νοοτροπία της Fed. Τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό PCE (ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών), αυξήθηκαν 4,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια ώρα, ο βασικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει επίμονα υψηλός. Λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,9% ετησίως τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο, τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός μήνα από το 1991, όταν η Eurostat άρχισε να συλλέγει στοιχεία. Ωστόσο, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε στο 7,5% ετησίως τον Μάρτιο από 7,4% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία είναι πιθανό να συνεχίσουν να πιέζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και σύμφωνα με την UBS «εξακολουθούμε να αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι αξιωματούχοι «θα κοιτάξουν να δουν μια σταθερή καθοδική στροφή στα μέτρα για τον πληθωρισμό για να είναι σίγουροι ότι η πορεία του θα συγκλίνει στον στόχο μας μεσοπρόθεσμα». Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ανησυχούν για τη διακοπή των αυξήσεων των επιτοκίων, δεδομένου του ακόμη υψηλού πληθωρισμού, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς να εξισορροπήσουν τη μάχη τους, με τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα να καραδοκούν.

Μετοχές

Σύμφωνα με την UBS, «ενώ οι μετοχές θα πρέπει να παραμείνουν βασικό συστατικό των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, αναμένουμε ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα έχουν περιορισμένες αποδόσεις και θα παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα κατά το υπόλοιπο του έτους. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να αυξήσουμε την έκθεση σε ομόλογα, τα οποία πρόσφατα αναβαθμίσαμε στα πιο προτιμώμενα». Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση επισημαίνει πως οι επενδυτές που κατέχουν επιπλέον μετρητά θα πρέπει να εξετάσουν ευκαιρίες για να «κλειδώσουν» τις σημερινές αποδόσεις εντός αυτής της κατηγορίας των assets.

Στα 100 δολ. η τιμή του Brent

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, επισημαίνεται πως οι τιμές εκτινάχθηκαν το πρωί της Δευτέρας μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ + την Κυριακή για περικοπές της παραγωγής αργού κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο.

Η τράπεζα διατηρεί θετικές τις προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου, παρόλο που η τρέχουσα αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει οδηγήσει σε μαζική ρευστοποίηση από χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Οι υψηλότερες εισαγωγές αργού κινεζικού λόγω της ανάκαμψης της χώρας, η μεγάλη πτώση των αποθεμάτων διυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ και η δεσμευμένη μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία θα υποστηρίξουν μια πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου. Προβλέπουμε ότι το Brent θα φτάσει τα 100 USD/βαρέλι μέχρι τον Ιούνιο και συνεχίζουμε να βλέπουμε ευκαιρίες σε μακροχρόνια συμβόλαια πετρελαίου Brent.

Κίνδυνοι στις εναλλακτικές επενδύσεις

Εκτός από τους κινδύνους που ισχύουν γενικά για εναλλακτικές επενδύσεις, οι ακόλουθοι είναι οι πρόσθετοι κίνδυνοι που σχετίζονται με μια επένδυση σε αυτές τις στρατηγικές:

  • Κίνδυνος αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds): Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται ειδικά με την επένδυση σε hedge funds, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν  ανοικτές πωλήσεις, δικαιώματα προαίρεσης, μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, «άχρηστα ομόλογα», παράγωγα, επισφαλείς τίτλους, τίτλους εκτός ΗΠΑ και μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις.
  • Futures: Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται ειδικά με την επένδυση σε διαχειριζόμενα προγράμματα μελλοντικής εκπλήρωσης. Για παράδειγμα, δεν εστιάζουν όλοι οι μάνατζερ σε όλες τις στρατηγικές ανά πάσα στιγμή.
  • Real Estate: Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται ειδικά με την επένδυση σε προϊόντα ακίνητης περιουσίας και σε καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα. Περιλαμβάνουν κινδύνους που σχετίζονται με το χρέος, δυσμενείς αλλαγές στις γενικές οικονομικές ή τοπικές συνθήκες της αγοράς, αλλαγές στους νόμους ή κανονισμούς της κυβέρνησης, φορολογίας, κινδύνους που σχετίζονται με κεφαλαιακές απαιτήσεις και, για ορισμένα προϊόντα ακινήτων, κινδύνους που σχετίζονται με την ικανότητα να πληρούν τις προϋποθέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση σύμφωνα με την ομοσπονδιακή φορολογική νομοθεσία.
  • Private Equity: Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται ειδικά με την επένδυση σε private equity.
  • Συναλλαγματικοί κίνδυνοι: Οι επενδυτές που βρίσκονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και για τίτλους σε δολάρια, οι αλλαγές στη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου ΗΠΑ και του νομίσματος του εκδότη μπορεί να έχουν απροσδόκητες επιπτώσεις σχετικά με την αξία και τη ρευστότητα αυτών των τίτλων. Αυτοί οι τίτλοι ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν από άλλους κινδύνους (όπως πολιτικές, οικονομικές ή κανονιστικές αλλαγές).
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή