Διαφημιστικές πινακίδες, πανό, αφίσες και ένα… γλυπτό από βούτυρο φέρεται πως επιστρατεύουν οι εργαζόμενοι στα Starbucks προκειμένου να ασκήσουν πίεση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πολυεθνικής.

Συγκεκριμένα, το σωματείο Starbucks Workers United απαιτεί από την εταιρεία να αναγνωρίσει τους συνδικαλιστές και να δεχθεί συνομιλίες μαζί τους. Έχοντας ως στόχο τον CEO της Nike Άντριου Κάμπιον, την CEO της Land O’Lakes, Μπεθ Φορντ και τον πρόεδρο της Lego, Γιόργκεν Βιγκ Κνούντστορπ – όλοι μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Starbucks – οι baristas επιχειρούν να τραβήξουν την προσοχή.

Ενταση στα Starbucks και ο νέος CEO στον… κόσμο του: «Θα εργάζεται και ως barista»

Σχεδόν 300 καφέ των Starbucks ψήφισαν για τη σύσταση συνδικαλιστικών οργανώσεων υπό την Workers United, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε συμβόλαιο με κανένα από αυτά τα καταστήματα και οι baristas κατηγόρησαν τη διοίκηση ότι δεν διαπραγματεύονται καλή τη πίστη.

Από τρικάκια, μέχρι το Star Wars

Με την ελπίδα να επιταχυνθεί η διαδικασία, λίγο έξω από τη Μινεσότα, οι εργαζόμενοι στα Starbucks θα παραδώσουν ένα γλυπτό από βούτυρο της Φορντ στα κεντρικά γραφεία της Land O’Lakes.

Μπροστά από τη ναυαρχίδα της Nike στη Νέα Υόρκη, οι baristas θα παίξουν ένα σκετς, συνοδευόμενοι από μια μπάντα πνευστών. Στα κεντρικά γραφεία της Nike στο Όρεγκον, θα αποκαλύψουν ένα φορητό διαφημιστικό φορτηγό που θα ζητά από τον Κάμπιον να κάνει «Just Do It» και θα μοιράσουν φυλλάδια.

Και στη Legoland στο Σαν Ντιέγκο, η ένωση σχεδιάζει να μοιράσει αφίσες εμπνευσμένες από το Lego Star Wars που συγκρίνουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, με τον Darth Vader και τον Κνούντστορπ με τον Obi-Wan Kenobi.

Οι «σύμμαχοι της κοινότητας» θα λάβουν επίσης μέρος, σύμφωνα με την Starbucks Workers United.

Η προγραμματισμένη δράση της Δευτέρας έρχεται καθώς τα Starbucks αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη προσοχή για την υποτιθέμενη αντισυνδικαλιστική δράση. Την Τετάρτη, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς εξέτασε τον Σουλτς κατά τη διάρκεια μιας επιτροπής της Γερουσίας για το θέμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης, η οποία διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, ο Σουλτς αρνήθηκε ότι η εταιρεία ενήργησε ποτέ παράνομα, παρά το γεγονός ότι οι δικαστές διαπίστωσαν ότι παραβίασε την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία 130 φορές.

Μια εβδομάδα πριν, οι μέτοχοι των Starbucks ψήφισαν υπέρ μιας έρευνας για τη δέσμευση της εταιρείας στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικά. Η εταιρεία είπε ότι ήδη υποβάλλεται σε έλεγχο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και δεν είναι σαφές τι συνεπάγεται αυτό. Ωστόσο, η πίεση από τους νομοθέτες και τους μετόχους δεν οδήγησε σε αλλαγές στη στρατηγική των Starbucks. Το Σάββατο, η Starbucks Workers United δήλωσε ότι η εταιρεία απέλυσε τον Αλέξις Ρίτσο, τον υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για την ίδρυση του συνδικάτου πριν από ενάμιση χρόνο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ