Ακόμη ένα κεφάλαιο φέρεται να προστίθεται στη μακρά λίστα των εκπλήξεων της αγοράς το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το Bloomberg να επισημαίνει πως τα επενδυτικά funds με τη χειρότερη απόδοση εξακολουθούν να προσελκύουν τεράστια ποσά μετρητών.

Τα αμερικανικά ETF που παρακολουθούν τη βυθιζόμενη αγορά φυσικού αερίου και αυτά που κάνουν στοιχήματα ενάντια στον κλάδο της τεχνολογίας, είδαν τις τιμές τους να πέφτουν. Ωστόσο, αυτά τα funds κατατάχθηκαν κοντά στην κορυφή των εισροών. «Πολλοί επενδυτές σαφώς τοποθετήθηκαν λάθος αυτό το τρίμηνο, δεν περίμεναν ανάκαμψη στην τεχνολογία τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο χάρη στην τραπεζική κρίση που προκάλεσε η Fed», τόνισε η Jane Edmondson, διευθύνουσα σύμβουλος της EQM Capital.

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για τις επενδύσεις των funds σε εμπορικά ακίνητα

Σίγουρα, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να διαβάσετε από τις ροές σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές πλήττονταν από μεταβαλλόμενες προσδοκίες επιτοκίων, τραπεζική κρίση, συγκεχυμένα πληθωριστικά σήματα και πολλά άλλα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πιο αξιόπιστη τάση ήταν μια «πλημμύρα» μετρητών στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Funds με τις μεγαλύτερες εισροές και η απόδοσή τους

Δύο προϊόντα με μόχλευση — το Direxion Daily Semi Conductors 3X Shares (ticker SOXS) και το ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ), μειώθηκαν περισσότερο από 40% φέτος. Ωστόσο, καταγράφηκαν τεράστιες εισροές κεφαλαίων.

Έπειτα, υπάρχει το BOIL, το οποίο ήταν το ομόλογο με τις χειρότερες επιδόσεις το τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 80% καθώς ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας προκάλεσε πτώση της ζήτησης και των τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι επενδυτές έβαλαν 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμοιβαίο κεφάλαιο από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα οι ροές να αντιστοιχούν στο 291% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγορά.

Η εξαιρετική απόδοση κατά το πρώτο τρίμηνο δεν σημαίνει και πολλά μετρητά, καθώς έξι από τα 10 καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια παρουσίασαν καθαρές εκροές. Το MicroSectors FANG+ Index 3X Leveraged ETN (FNGU), ένα αμοιβαίο κεφάλαιο σε μεγάλες μετοχές τεχνολογίας, έχει σημειώσει άλμα 152% από την αρχή του έτους. Ωστόσο, καταγράφηκαν μόνο 50 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εισροές.

Άλλα ETF της Wood με κορυφαίες επιδόσεις, όπως το Ark Next Generation Internet ETF (ARKW) και το ARK Fintech Innovation ETF (ARKF) σημείωσαν καθαρές εκροές το τρίμηνο.

Το Bitcoin ήταν ένας άλλος μεγάλος νικητής αυτό το τρίμηνο με κέρδος 70% και ένα ταμείο συνδεδεμένο με την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, το ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) επίσης αυξήθηκε κατά 70%. «Οι επενδυτές χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική, που προσπαθούν να χρονομετρήσουν τα ανοίγματα ορισμένων τομέων, σίγουρα έχουν εμπλακεί», είπε η Edmondson. «Το ωραίο με τα ETF είναι ότι διευκολύνουν τους επενδυτές σε ασταθείς περιόδους. Αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες