Οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας βελτιώνονται, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια που αποσκοπούν στον περιορισμό του πληθωρισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανάπτυξη, τόνισε  ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. Ο Ιταλός υπουργός στην ομιλία στο επιχειρηματικό φόρουμ Ambrosetti  χτύπησε το καμπανάκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τους κινδύνους που πηγάζουν από την επιθετική νομισματική σύσφιγξη.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού με τη νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή, η ύφεση δεν μπορεί να είναι το τίμημα που καταβάλλεται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Λουίς ντε Γκίντος – ΕΚΤ: Καμπανάκι για τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Επιβεβαίωσε ότι η οικονομία της γείτονας χώρας βελτιώνεται το πρώτο εξάμηνο και ως εκ τούτου η ιταλική κυβέρνηση θα αναβαθμίσει την επίσημη πρόβλεψη της για ανάπτυξη 0,6% το 2023.

Πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πρόκειται να επαναφέρει τους δημοσιονομικούς κανόνες που παραμένουν σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2023.

«Το πολιτικό κλίμα χαλάρωσης που δημιουργήθηκε γύρω από τους δημοσιονομικούς κανόνες σε αυτά τα χρόνια της κρίσης από την πανδημία και τον πόλεμο δεν θα καταστήσει εύκολη την επιστροφή σε οποιονδήποτε κανόνα», είπε.

Ο Τζορτζέτι προέρχεται από το κόμμα της Λέγκας, το οποίο τον περασμένο μήνα άσκησε κριτική στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης εν μέσω κλυδωνισμών του τραπεζικού τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή