Σαν βόμβα έσκασε στις αγορές η ανακοίνωση οκτώ χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, με την προεδρεύουσα Σαουδική Αραβία να σέρνει τον χορό.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εθελοντική μείωση της παραγωγής της χώρας είναι ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου. «Τι… νιαουρίζει στα κεραμίδια», όπως λέει ο λαός μας. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος της απόφασης αυτής δεν είναι άλλος από το να δώσουν ώθηση προς τα πάνω στις τιμές του πετρελαίου, με το καρτέλ να «ξεχνά» τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του περί διατήρησης σταθερής της παραγωγής πετρελαίου.

Πετρέλαιο: Σκληρό πόκερ του ΟΠΕΚ+ με τις τιμές [γράφημα]

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η αιφνιδιαστική απόφαση των μελών του καρτέλ ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη που δίνουν με τον πληθωρισμό.

Οι οκτώ χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε εθελοντική μείωση της παραγωγής, με το Ριάντ να δηλώνει ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο έως το τέλος του 2023.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι η Μόσχα θα παρατείνει την εθελοντική μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2023.

Τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή κατά 144.000 bpd, το Κουβέιτ ανακοίνωσε μείωση κατά 128.000 bpd, ενώ το Ιράκ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 211.000 bpd και το Ομάν ανακοίνωσε μείωση κατά 40.000 bpd. Η Αλγερία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 48.000 bpd.

Συνολικά, δηλαδή, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η περικοπή θα ανέλθει σε περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου ο οποίος δήλωσε διά του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πως: «Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες αυτήν τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές».

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση αυτή, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε να επιτείνει τις εντάσεις που σοβούν στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη ανακοίνωση του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όταν ο Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει και πάλι τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται χαμηλότερες τιμές για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να εμποδίσει τη Ρωσία να αυξήσει τα έσοδά της για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Βλέπουν» τα 100 δολάρια οι αναλυτές

Τις πρώτες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων, οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού εκτοξεύτηκαν μέχρι και 8%, για να κλείσουν τελικά 6,3% υψηλότερα χθες Δευτέρα. Η άνοδος των τιμών συνεχίζεται και σήμερα με μικρότερες ταχύτητες, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το πώς η άνοδος των τιμών των καυσίμων θα επηρεάσει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική στη μάχη απέναντι στον πληθωρισμό. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν προβάδισμα στο ενδεχόμενο να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις παρατείνοντας τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η Goldman Sachs πλέον αυξάνει την πρόβλεψή της για το πετρέλαιο Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2023, από 90 δολάρια που προέβλεπε μέχρι τώρα. Επίσης κάνει πρόβλεψη για τιμές στα 100 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2024. Η Bank of America διατηρεί την πρόβλεψή της για ράλι των τιμών του μπρεντ σε επίπεδα άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές