Το ύφος του επικεφαλής της UBS, Κόλμ Κέλεχερ, στη γενική συνέλευση της τράπεζας ήταν βαρύ και στενάχωρο και δεν θύμιζε σε τίποτε εκείνο στελέχους που είχε προχωρήσει μόλις στην εξαγορά του μεγαλύτερου άμεσου ανταγωνιστή του, της Credit Suisse. Μια ημέρα νωρίτερα, ο ομόλογος του στην Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, ζητούσε συγνώμη για τις εξελίξεις -με τους θυμωμένους μετόχους να σχολιάζουν ότι ποτέ δεν έχουν παρευρεθεί σε γενική συνέλευση με τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Είναι για την ασφάλειά των παρευρισκομένων, σχολίασε ο Λίμαν. Στον ίδιο, λίγο αργότερα, άλλος μέτοχος χάρισε μια σακούλα με τσόφλια καρυδιών, λέγοντάς του ότι αξίζει πλέον το ίδιο με μια μετοχή της Credit Suisse.

Μετά από θυελλώδεις εξελίξεις που οδήγησαν στις 19 Μαρτίου στην υποχρεωτική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3 δισ. ευρώ), οι δύο τράπεζες αντιμετωπίζουν πλέον τουλάχιστον πέντε μεγάλες προκλήσεις.

UBS: Ιστορική μέρα η διάσωση της Credit Suisse

-Πως θα ενοποιηθούν δύο τόσο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με παρεμφερείς μάλιστα δραστηριότητες και τμήματα όπως είναι η διαχείριση μεγάλου πλούτου (wealth management). Και οι δύο έχουν παρεμφερείς δραστηριότητες και στόχευσαν στους ίδιους πελάτες.

-Τι θα γίνει με το προσωπικό καθώς θα πρέπει να περικοπούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σήμερα οι δύο όμιλοι υπολογίζεται ότι απασχολούν σε όλο τον κόσμο περίπου 125.000 εργαζόμενους με αναλυτές να κάνουν λόγο για απολύσεις που μπορεί να φτάσουν τις 40.000.

-Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αγωγών που ετοιμάζουν ομολογιούχοι (κάτοχοι κυρίως ομολόγων υψηλότερου κινδύνου τύπου ΑΤ-1) οι οποίοι χάνουν ολοκληρωτικά  από το «γάμο» περίπου 16 δισ. ευρώ. Πολλοί από αυτούς δεν παρευρέθηκαν καν στις γενικές συνελεύσεις αφού ετοιμάζουν με τα νομικά τους επιτελεία τις επόμενες κινήσεις στα δικαστήρια.

-Εάν θα πραγματοποιηθεί έρευνα που ζήτησαν διακαώς μέτοχοι για το πώς καθορίστηκε τόσο χαμηλή τιμή πώλησης ανά μετοχή –στα 0,76 ελβετικά φράγκα (ή ευρώ) η μια, από την προηγούμενη τιμή κλεισίματος στα 1,86 ελβετικά φράγκα και κεφαλαιοποίηση άνω των 7 δισ. ελβετικών φράγκων. Κι όλα αυτά χωρίς να ζητηθεί καμία έγκριση για το ντιλ από τους μετόχους όπως γίνεται συνήθως, χάρη σε ρύθμιση της κυβέρνησης στη Βέρνη.

-Ποια προβλήματα –πχ ανταγωνισμού- μπορεί να δημιουργηθούν από το πολύ μεγάλο μέγεθος που έχει πλέον η νέα ενοποιημένη τράπεζα μέσα στην Ελβετία. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον μόνο το τμήμα διαχείρισης πλούτου της συνδυασμένης τράπεζας θα διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 3 τρισ. ευρώ. Στην Ελβετία υπάρχουν ήδη μεγάλες αντιδράσεις από μεγάλα κόμματα και από πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η συμφωνία.

Οι γενικές συνελεύσεις-φωτιά

Οι δηλώσεις του Κέλεχερ της UBS ήταν ενδεικτικές των προκλήσεων αφού ο ίδιος μίλησε για πολύ μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με την εξαγορά της Credit Suisse παρά τη στήριξη που προσφέρει για το ντιλ η κυβέρνηση της Ελβετίας και επεσήμανε ότι η ενοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών θα απαιτήσει διάστημα τριών με τέσσερα έτη.

«Πρόκειται για Ηράκλειο έργο», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της UBS Λούκας Γκαχγουίλερ, επειδή «είχαμε μόνο 48 ώρες για να κάνουμε τους ελέγχους (due diligence), επομένως πολλές ερωτήσεις μένουν χωρίς απάντηση… θα εξακολουθήσιε να υπάρχει αβεβαιότητα», είπε, καταλήγοντας: «Καταλαβαίνω γιατί πολλοί (μέτοχοι) είναι σαστισμένοι, ή ακόμη και θυμωμένοι».

Μια μόλις ημέρα νωρίτερα, στη γενική συνέλευση της Credit Suisse ο Άξελ Λίμαν, θέλησε να κατευνάσει τους μετόχους της ελβετικής τράπεζας στην τελευταία της γενική συνέλευση, ζητώντας συγνώμη επειδή αυτή δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και τελικά οδηγήθηκε σε υποχρεωτική εξαγορά από την UBS.

Ο Λίμαν είπε στους επενδυτές που συγκεντρώθηκαν στη Ζυρίχη την Τρίτη ότι η διοίκηση είχε σχέδια για αναδιάρθρωση, αλλά αυτά «αποτράπηκαν» από την ανησυχία των αγορών για την ευρύτερη υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank.

Ανέφερε ότι η τράπεζά του «πάλεψε σκληρά για να βρει μια λύση», αλλά τελικά έμεινε με δύο επιλογές -είτε να συνάψει συμφωνία με την UBS είτε να κηρύξει πτώχευση. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε μια κατάσταση που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει», είπε ο Λίμαν. «Είναι μια θλιβερή μέρα για εσάς και για εμάς, οπότε μπορώ να καταλάβω την πικρία, τον θυμό και το σοκ όλων εκείνων που είναι απογοητευμένοι, συγκλονισμένοι και επηρεασμένοι από τις εξελίξεις (…) «Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορέσαμε πλέον να ανακόψουμε την απώλεια εμπιστοσύνης που είχε συσσωρευτεί με τα χρόνια και που σας απογοητεύσαμε», είπε.

Από την πλευρά της η αρμόδια εποπτική αρχή της Ελβετίας για τις τράπεζες (FINMA) υπερασπίστηκε σθεναρά τη συμφωνία. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αν είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει η Credit Suisse, αυτό θα είχε πλήξει καίρια την οικονομία της Ελβετίας και τη θέση της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και πως πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή καταθέσεων και από άλλες τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ