Οι 1.128 μέτοχοι της UBS που συγκεντρώθηκαν στην Βασιλεία της Ελβετίας αναζητούσαν ένα μόνο πράγμα κι αυτό ήταν να έχουν μια ξεκάθαρη και σαφή εικόνα για το σχέδιο ενσωμάτωσης της Credit Suisse. O πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της γνώριζαν ότι αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη και τυπική ετήσια γενική συνέλευση μετόχων. Η δική τους αποστολή ήταν να καθησυχάσουν τους επενδυτές για το «γάμο που έγινε υπό την απειλή της σκανδάλης», ο οποίος έχει βαρύνει το πολιτικό σκηνικό και έχει εγείρει αντιδράσεις από τους πολίτες της χώρας, ενώ βρίσκεται και στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας.

«Ιστορική ημέρα αλλά και μια ημέρα που ελπίζαμε ότι δεν θα ερχόταν ποτέ» χαρακτήρισε την 19η Μαρτίου ο πρόεδρος Κολμ Κέλεχερ αναφερόμενος στη μέρα της επείγουσας διάσωσης της Credit Suisse από το χείλος της κατάρρευσης. Όμως η συγχώνευση αποτελεί επίσης «ένα νέο ξεκίνημα και ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες μπροστά μας για τη τράπεζα και τον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα στο σύνολό του»πρόσθεσε.

Credit Suisse: Η «συγγνώμη» του CEO στη τελευταία γενική συνέλευση της τράπεζας

Ο πρόεδρος της UBS τόνισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει στη διαχείριση του πλούτου και στις δραστηριότητές της στην Ελβετία και επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα μειώσει τα κεφάλαια που διατίθενται στον επενδυτικό της βραχίονα σε ποσοστό κάτω του 25% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων.

UBS Chairman Colm Kelleher speaks during the Annual General Meeting, two weeks after buying rival Swiss bank Credit Suisse, in Basel, Switzerland, April 5, 2023. REUTERS/Pierre Albouy

«Ενώ δεν ξεκινήσαμε αυτές τις συζητήσεις, πιστεύουμε ότι η συναλλαγή αυτή είναι οικονομικά ελκυστική για τους μετόχους της UBS» είπε , αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει «τεράστιο ρίσκο» που συνδέεται με την ενοποίηση. Η ενσωμάτωση της Credit Suisse αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια, εξαιρουμένου του μη βασικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Credit Suisse. Ο Κέλεχερ καθησύχασε τους μετόχους τονίζοντας ότι η τράπεζα αναμένει να παραμείνει καλά κεφαλαιοποιημένη και «σημαντικά πάνω» από τους κεφαλαιακούς της στόχους μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

A general view of the UBS Annual General Meeting, two weeks after buying rival Swiss bank Credit Suisse, in Basel, Switzerland, April 5, 2023. REUTERS/Pierre Albouy

Σε αυτό πλαίσιο ανέλαβε το τιμόνι της UBS ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Σέρτζιο Ερμότι, ο οποίος είχε βρεθεί στην ίδια θέση κατά το πρόσφατο παρελθόν για εννέα χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2020.  Το διοικητικό συμβούλιο της ελβετικής τράπεζας αποφάσισε  ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί του τεράστιου έργου της ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων της Credit Suisse. Δεν ήταν μια τυχαία απόφαση καθώς ο Ερμότι στην προηγούμενη θητεία του «έσωσε» την UBS και την έβγαλε σώα από τον σκάνδαλο με τον απατεώνα trader της που είχε αποκρύψει ζημιές 1,8 δισ. ελβετικών φράγκων. Γι΄αυτό και η επιστροφή του θεωρήθηκε από πολλούς σχολιαστές ως μια κίνηση που αποβλέπει στην αποκατάσταση της ηρεμίας, πέρα από τις ικανότητες που έχει επιδείξει ο Ερμότι.

Η UBS ανακοίνωσε κέρδη 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύνολο του έτους 2022 και οι μετοχές της έχουν καταγράψει κέρδη που ξεπερνούν το  10% από την αρχή του έτους.

Η συνέλευση της Credit Suisse

To κλίμα στη χθεσινή συνέντευξη των μετόχων της Credit Suisse ήταν διαφορετικό. Ο κύκλος μιας ιστορίας 167 ετών έκλεισε με μία «συγγνώμη».«Είναι μια θλιβερή ημέρα. Για όλους εσάς και για εμάς» είπε ο πρόεδρος της Άξελ Λίμαν στους μετόχους, στην πρώτη δια ζώσης ετήσια γενική συνέλευση εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία για την τράπεζα ως ανεξάρτητη επιχείρηση. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε ένα γήπεδο χόκεϊ επί πάγου χωρητικότητας 15.000 θέσεων, σε ένα προάστιο βόρεια της Ζυρίχης.

«Η πικρία, ο θυμός και το σοκ όλων εκείνων που είναι απογοητευμένοι, συγκλονισμένοι και επηρεασμένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι αισθητή», πρόσθεσε ο Λίμαν.

Γι αυτό και ο καθηγητής Οικονομικού Δικαίου και Συγκριτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Πήτερ Κούντζ δήλωσε στο CNBC  ότι το κλίμα στη Βασιλεία ήταν «εντελώς διαφορετικό» από αυτό της Ζυρίχης την Τρίτη.

«Χθες, ο κόσμος ήταν θυμωμένος, ήταν απογοητευμένος. Βασικά, οι μέτοχοι της CS ήταν οι χαμένοι. Εδώ, βλέπετε τους νικητές» σημείωσε και πρόσθεσε ότι  «Είναι χαρούμενοι, είναι ευτυχισμένοι, βλέπουν τις προοπτικές του μέλλοντος, κάποιοι ίσως και να θριαμβολογούν γιατί  ήταν αντίπαλοι», πρόσθεσε ο Kunz, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν μέτοχοι  που παραμένουν αβέβαιοι για τις προοπτικές του νέου τραπεζικού ομίλου.

Οι ανησυχίες για την συγχώνευση

Οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με την κλίμακα της νέας οντότητας, η οποία θα έχει περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία, και κατά πόσον δημιουργεί υπερβολικά μεγάλο συγκεντρωμένο κίνδυνο για την ελβετική και την παγκόσμια οικονομία.

Η  συγχώνευση δημιουργεί έναν τραπεζικό γίγαντα, που θα έχει συνολικά επενδεδυμένα περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια και ως εκ τούτου αυτή η συγκέντρωση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν υψηλό κίνδυνο για την ελβετική και παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα σχέδια της UBS ενδέχεται να περιλαμβάνουν περικοπές θέσεων εργασίας σε ποσοστό 20-30% περίπου του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της συνδυασμένης οντότητας, αλλά ο αντιπρόεδρος της τράπεζας δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ νωρίς για συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Η έρευνα του εισαγγελέα

Παράλληλα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας έχει ξεκινήσει έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με κρατική στήριξη. Ο εισαγγελέας, Στέφαν Μπάτλερ, που εδρεύει στη Βέρνη εξετάζει αν κυβερνητικά στελέχη, οι ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών έχουν παραβιάσει το ελβετικό ποινικό δίκαιο, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την αρχή.

Υπήρχαν «πολυάριθμες πτυχές των γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που αιτιολογούν την έρευνα και οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν για να «εντοπιστούν τυχόν εγκλήματα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα», σημειώνεται. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η UBS εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Credit Suisse σε μια συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Η UBS μπορεί να καταφύγει σε ομοσπονδιακές εγγυήσεις ύψους άνω των 9 δισ. φράγκων, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορήγησε στην CS και στην UBS, εκτός από τη «συνήθη» έκτακτη ρευστότητα, έκτακτη στήριξη ρευστότητας συνολικού ύψους 200 δισ. φράγκων.

Ο εισαγγελέας έχει εκδώσει μια σειρά από «εντολές έρευνας» προς κυβερνητικούς φορείς. Το γραφείο του έχει επίσης έρθει σε επαφή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των καντονίων και αναμενεται να επιδιώξει να ανακρίνει σημαντικά πολιτικά στελέχη σε σχέση με την εξαγορά.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στην οποία εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η αναγκαστική συγχώνευση ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και επέρριψε την ευθύνη ευθέως στη διοίκηση της Credit Suisse.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ