Δυο δεξαμενόπλοια συγκρούστηκαν χθες στη Διώρυγα του Σουέζ, χωρίς όμως να υποστούν σημαντικές ζημιές, ενώ από το ατύχημα δεν διαταράχθηκε η ναυσιπλοΐα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Οσάμα Ράμπι, επικεφαλής της Αρχής που είναι αρμόδια για τη Διώρυγα.

Διώρυγα του Σουέζ: «Ποδαρικό» για το 2023 με νέο ρεκόρ εσόδων

Το ατύχημα

Το ατύχημα σημειώθηκε καθώς το δεξαμενόπλοιο Aligote (με σημαία Νήσων Μάρσαλ) που επιχειρούσε να εγκαταλείψει το αγκυροβόλιο, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το δεξαμενόπλοιο Lyric Magnolia (με σημαία Μπαχαμών), δήλωσε ο Ράμπι, συμπληρώνοντας ότι δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές ούτε κάποια διαρροή στην περιοχή.

Τα δεξαμενόπλοια θα αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους το πρωί της Τετάρτης.

Οι μνήμες από το Ever Given

Τα ατυχήματα στη Διώρυγα του Σουέζ είναι συχνά αλλά σπανίως προκαλούν σοβαρή διατάραξη της κυκλοφορίας. Το σοβαρότερο περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 23 Μαρτίου 2021, όταν το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given προσάραξε λόγω ισχυρών ανέμων, κλείνοντας πλήρως τη Διώρυγα για έξι ημέρες.

Με τη Διώρυγα του Σουέζ να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο, το κλείσιμό της προκάλεσε αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Τις έξι εκείνες ημέρες τουλάχιστον 369 πλοία περίμεναν στην σειρά για να διαπλεύσουν το κανάλι, με την οικονομική ζημιά από τον αποκλεισμό της Διώρυγας να υπολογίζεται σε 9.6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα, στις 29 Μαρτίου 2021, το Ever Given αποκολλήθηκε και μετακινήθηκε από τη θέση του, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα τέλος στο ναυτικό κυκλοφοριακό χάος και να ξεκινήσει ξανά η ομαλή διέλευση των πλοίων από την Διώρυγα του Σουέζ.

Το πλοίο παρέμεινε στην Αίγυπτο για περισσότερους από τρεις μήνες, μέχρι οι τοπικές αρχές να δώσουν το πράσινο φως για την «απελευθέρωσή» του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα