Έναν νέο κύκλο ανοίγει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εκτός του ότι προγραμματίζει περισσότερα roadshows με σκοπό την προβολή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο εξωτερικό, σύντομα θα εισάγει και ένα νέο δείκτη διαπραγμάτευσης.

Τα σχέδια αυτά ανέλυσε χθες Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και αναλυτών, παρουσία στελεχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι 51 μέρες του ΧΑ στο δρόμο προς τις κάλπες – Τι βλέπουν οι αναλυτές

Όπως τόνισε ο Γιάννος Κοντόπουλος, στόχος του ΧΑ είναι η αναβάθμιση του από τις αναδυόμενες αγορές στις ανεπτυγμένες από τη Morgan Stanley Capital International (MSCI). Εντούτοις δεν προβλέπει η αναβάθμιση αυτή να έρχεται πριν από το 2024 και όπως ξεκαθάρισε προαπαιτούμενο για να συμβεί αυτό είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα κριτήρια

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου εργάζεται για την εκπλήρωση κριτηρίων για την μετάβαση του Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών, στα εξής επίπεδα:

-Επιτυχής μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο .

-Βελτίωση της Αγοράς Δανεισμού Τίτλων με τη δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και με το διμερή δανεισμό τίτλων.

-Βελτίωση της αγοράς παραγώγων με 6 νέα stock futures και με νέο δείκτη παραγώγων.

Θα δημιουργηθεί ένας νέος δείκτης για τα παράγωγα, ο MSCI Rebased GR Index με τη συμμετοχή 10 εταιρειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος

Τα roadshows

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρίσκεται στο Λονδίνο το διήμερο 27 και 28 Νοεμβρίου 2023 για το μεγάλο roadshow το οποίο διεξάγεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Στη διάρκεια του διημέρου οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις ελληνικές εισηγμένες και τις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζουν μετά από μια χρονιά (το 2022) στην οποία η κερδοφορία τους ήταν αρκούντως ικανοποιητική.

Ωστόσο στη φετινή χρονιά η κινητικότητα αναφορικά με το άνοιγμα στις ξένες αγορές θα είναι ιδιαίτερα έντονη.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τρεις παρουσιάσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις και θα αφορούν τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, οι τρεις εκδηλώσεις θα γίνουν με τη σειρά στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου, στο Παρίσι στις 22 του ίδιου μήνα και στη Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου.

Η παρουσία του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θα περιορισθεί όμως μόνο στα roadshows, καθώς προβλέπεται να συμμετάσχει σε συνέδρια, όπως στο Οικονομικό Forum των Δελφών στις 26 έως 29 Απριλίου και σε αυτό της Wood τον Μάιο και στο The Network Forum τον Ιούνιο.

Ο νέος δείκτης

Παράλληλα ο κύριος Κοντόπουλος ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός νέου δείκτη παραγώγων σε συνεργασία με τον οίκο MSCI. Πρόκειται για τον MSCI GR Rebased Index, στον οποίο θα συμπεριληφθούν δέκα εταιρείες και συγκεκριμένα οι OTE, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή. Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει σε Λονδίνο και Παρίσι στα τέλη Απριλίου και στην Αθήνα στις 9 Μαΐου.

Εντυπωσιακές αποδόσεις

Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές αποδόσεις ακόμη και μετά τη διεθνή τραπεζική αναταραχή, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σημείωσε άνοδο 13,4% έναντι ανόδου 7,7% του Stoxx Europe 600, 7.2% του MSCI World και 7,0% του S&P- 500, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννο Κοντόπουλο.

H ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης (+5,9% το 2022, ενώ θετικές παραμένουν οι προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ και το 2023, υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που στήριξε την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο εξάμηνο κερδίζει 33%, έναντι 18% του Stoxx Europe 600, 17,3% του MSCI World και 14,6% έναντι του S&P -500.

Αλλά και σε επίπεδο 12 μηνών (από τον Μάρτιο του 2022) η απόδοση του Γενικού Δείκτη (+19,9%), είναι μεγαλύτερη από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. π.χ ο γαλλικός Cac-40 κερδίζει 9,9%, ο γερμανικός Dax-30 8,4%, ο FTSE-100 1,5%.

Στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο ο Γενικός Δείκτης Τιμών διάσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων, ενώ την 1η Μαρτίου κατέγραψε υψηλά 9ετών στις 1.133 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της ανόδου είναι οι τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης σε επίπεδο τελευταίου εξαμήνου σημειώνει άνοδο 48,8%, έναντι 22,5% του Stox 600 Banks, σε επίπεδο 12 μηνών 18,2% έναντι 6,7% του Stox 600 Banks και στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 18,6% έναντι μόλις 3,9% του του Stox 600 Banks.

Στην συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έφθασε τα 77,2 δισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Μάρτιο του 2020 και είναι αυξημένη κατά 10,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

Την ίδια ώρα η μέση αξία συναλλαγών είναι αυξημένη κατά 52%, στα 112,5 εκατ. ευρώ έναντι 73,7 εκατ. του 2022.

Οι εισροές από ξένους επενδυτές

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στις σημαντικές εισροές κεφαλαίων από ξένους το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς καταγράφηκαν θετικές ροές κεφαλαίων ύψους 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ τον πτωτικό Μάρτιο. Αναφέρθηκε στην αύξηση των μέσων συναλλαγών άνω του 50% συγκριτικά με το 2022, ενώ τόνισε ότι μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε ξανά πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Οι μέσες ενεργές μερίδες έφτασαν τις 26.900 το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξημένες κατά 24,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 που ήταν στις 21.600.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές