Ο μεγιστάνας Ίλον Μασκ θεωρεί ότι ο πλανήτης είναι σε θέση να υιοθετήσει πλήρως καθαρές μορφές ενέργειας μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Το κόστος της μετάβασης υπολογίζεται σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 4 τρισ. δολάρια λιγότερα από το να παραμείνουμε προσκολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία των υπολογισμών της Tesla, της εταιρείας του Μασκ που παράγει ηλεκτροκίνητα οχήματα και όχι μόνο.

Επένδυση 10 τρισ. δολάρια σε 20 χρόνια

Βάσει των υπολογισμών της Tesla, o Mask είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος μπορεί να κάνει τη μεγάλη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας αρκεί να επενδύσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια εντός της επόμενης εικοσαετίας.

Η έρευνα της εταιρείας κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων θεωρεί ότι το να παραμείνει ο κόσμος προσκολλημένος στα ορυκτά καύσιμα, θα κόστιζε έως και 14 τρισεκατομμύρια δολάρια, για το ίδιο διάστημα των επόμενων είκοσι ετών.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος της μετάβασης ύψους 10 τρισ. δολαρίων σε έναν «καθαρότερο» κόσμο είναι υψηλό, ο Ίλον Μασκ δηλώνει ότι το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί… κλάσμα των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία υπολογίζεται η παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ποσό μοιράζεται σε δύο δεκαετίες – δηλαδή είναι ουσιαστικά το 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας.

καθαρ

Για τη μετάβαση στο νέο, ηλεκτρικό μέλλον της ανθρωπότητας, ο κόσμος θα χρειάζεται να… σκάβει 3,3 γιγατόνους γαιών κάθε χρόνο για να εξορύσσει τα μέταλλα που απαιτούνται, πολύ λιγότερο από τους 15,5 γιγατόνους που εξάγονται σήμερα για τις ανάγκες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Tesla, ένα πλήρως «ηλεκτρικό» και βιώσιμο μέλλον είναι τεχνικά εφικτό και απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη εξόρυξη υλικών, σε σχέση με τη συνέχιση της σημερινής μη βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας.

Τι περιλαμβάνει το 20ετές πλάνο της Tesla

Στο σχέδιο που εκπόνησε η αμερικανική εταιρεία περιλαμβάνονται κόστη για διάφορα projects. Για παράδειγμα την μερίδα του λέοντος κατέχουν όπως είναι φυσικό η εξόρυξη/ διύλιση, οι μπαταρίες και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα, όπως η παραγωγή συνθετικών καυσίμων, οι ηλεκτρολύτες, τα νέας τεχνολογίας χημικά, η αποθήκευση υδρογόνου, τα ηλιακά πάνελ, η χρήση θερμικής ενέργειας, οι αντλίες θερμότητες και οι ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με τα πλάνα της Tesla απαιτείται μια τεράστια κατασκευή εργοστασίων ηλιακών συλλεκτών και διυλιστηρίων μετάλλων τα επόμενα 20 χρόνια για την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας εξ ολοκλήρου με ενέργεια χωρίς εκπομπές άνθρακα.

Η λευκή βίβλος

Η λευκή βίβλος της Tesla αποτυπώνει με λεπτομέρεια το όραμα του Μασκ για έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ημέρα των επενδυτών τον προηγούμενο μήνα. «Η Γη θα κινηθεί προς μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία», είπε ο Μασκ στην εκδήλωση στο Όστιν του Τέξας. «Και θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής σου», συμπλήρωσε.

Η Tesla βλέπει αναβαθμισμένα δίκτυα που τροφοδοτούνται με αιολική και ηλιακή ενέργεια, παγκόσμιες συστοιχίες μπαταριών και υπόγεια σπήλαια υδρογόνου για αποθήκευση ενέργειας, ανακατασκευή βαρέων βιομηχανιών, όπως η χαλυβουργία και η τσιμεντοβιομηχανία, καθώς και σπίτια και επιχειρήσεις που θερμαίνονται ή ψύχονται με αντλίες θερμότητας.

Υπάρχει επίσης ελάχιστη πιθσνοτητα να εξαντλήσει ο κόσμος τις προμήθειες απαιτούμενων μετάλλων, καθώς απαιτείται μόνο ένα κλάσμα των τρεχόντων πόρων και η υψηλότερη ζήτηση θα ενθαρρύνει τους εξερευνητές να αναζητήσουν νέα κοιτάσματα.

Η ανακύκλωση θα αρχίσει να αντικαθιστά ουσιαστικά την παροχή νέων μετάλλων από το 2040, καθώς οι ληγμένες μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες θα συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση. Άλλα υλικά θα καταργηθούν σταδιακά ή θα ελαχιστοποιηθούν: η χρήση χαλκού αντί για ασήμι στα ηλιακά πάνελ, η χρήση τεχνητού γραφίτη στις μπαταρίες και η εξάλειψη των σπάνιων γαιών από τις ανεμογεννήτριες.

«Το βιώσιμο μέλλον είναι τεχνικά εφικτό και απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη εξόρυξη υλικών από τη συνέχιση της σημερινής μη βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας», αναφέρει η Tesla.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green