Το δολάριο ενισχύθηκε την Παρασκευή μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάϊο, σύμφωνα με το Reuters.

Πριν από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων είχε στοιχηματίσει ότι η Fed θα σταματούσε τον κύκλο αυξήσεων στη συνεδρίαση του Μαΐου. Η αγορά πλέον προεξοφλεί με πιθανότητα 70% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

UBS: « Tο σημείο καμπής για το δολάριο πλησιάζει»

Ανοδικά

Στις απογευματινές συναλλαγές της Παρασκευής, ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,1% στις 102,03 μονάδες. Έναντι του γεν, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 132,10 γεν ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στα 1,0910 δολάρια.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,9049 φράγκα. Η στερλίνα υποχώρησε επίσης έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση 0,2% στα 1,2412 δολάρια.

Tα αποτελέσματα

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 236.000 για το μήνα, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones για 238.000.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5%, έναντι των προσδοκιών ότι θα διατηρηθεί στο 3,6%, με τη μείωση να έρχεται καθώς η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή πριν από την πανδημία.

Αν και ήταν κοντά σε αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, συνολικά ήταν η χαμηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2020 και έρχεται εν μέσω των προσπαθειών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιβραδύνει τη ζήτηση εργασίας προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι μισθοί αυξήθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% το Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των μισθών επιβράδυνε στο 4,2% από 4,6% το Φεβρουάριο.

Ο τομέας της αναψυχής και της φιλοξενίας ηγήθηκε των κλάδων με αύξηση 72.000 θέσεων εργασίας, κάτω από τον ρυθμό των 95.000 των τελευταίων έξι μηνών. Η κυβέρνηση (47.000), οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες (39.000) και η υγειονομική περίθαλψη (34.000) σημείωσαν επίσης σταθερή αύξηση. Το λιανικό εμπόριο σημείωσε απώλεια 15.000 θέσεων.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 326.000 θέσεις από 311.000 προηγουμένως

Νέα άνοδο επιτοκίων βλέπουν οι αναλυτές

«Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πιθανό να συνεχίσουν να μεταδίδουν το μήνυμά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενόψει της απόφασης του Μαΐου, υποστηρίζοντας τις προσδοκίες για τελική αύξηση των επιτοκίων»,  δήλωσε ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Corpay του Τορόντο.

«Τούτου λεχθέντος, τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το σκηνικό του οικονομικού κινδύνου γίνεται πιο αρνητικό – αν ο πληθωρισμός και οι λιανικές πωλήσεις απογοητεύσουν τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Με το βλέμμα στον ΔΤΚ

Οι αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι ενώ η έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ισχυρά κέρδη, υπάρχουν τομείς που έχουν σημειώσει μέτρια πτώση, ειδικά η μεταποιητική και οι κατασκευαστική βιομηχανία.

«(Αυτό) θα πρέπει να είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη Fed ότι κάποια αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής αρχίζουν να επικρατούν», δήλωσε ο Charlie Ripley, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος, στην Allianz Investment Management στη Μινεάπολη, σε σχόλια μέσω email.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται πλέον στον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (ΔΤΚ) για τον μήνα Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση 0,4%  για τον Μάρτιο και 5,6% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές