Η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ TSMC ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον σχετικά με την «καθοδήγησή» της σε ότι αφορά τον νόμο CHIPS, που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τα κριτήρια επιδότησης.

Οι προϋποθέσεις για τις επιδοτήσεις περιλαμβάνουν το μοίρασμα του υπερβάλλοντος κέρδους με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και πηγές του κλάδου ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ίδια η διαδικασία αίτησης θα μπορούσε να αποκαλύψει εμπιστευτικές εταιρικές στρατηγικές.

Η μεταφορά παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ μπορεί να ανεβάσει το κόστος τους

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τον CHIPS ACT», αναφέρει η TSMC σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι τα κριτήρια υπαγωγής στον αμερικανικό νόμο είναι «ανησυχητικά» για εταιρείες όπως η Samsung Electronics και η SK Hynix.

Η υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν, Γουάνγκ Μέι-Χουά, δήλωσε ότι η TSMC συζητά συγκεκριμένα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις λεπτομέρειες των επιδοτήσεων. «Η κυβέρνηση και η βιομηχανία της Ταϊβάν έχουν πολύ στενή κατανόηση (του τι συμβαίνει) και ελπίζουν ότι οι λεπτομέρειες της σχετικής νομοθεσίας για τις επιδοτήσεις δεν θα επηρεάσουν τη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και το κόστος για τις κατασκευές που σχετίζονται με τη βιομηχανία», είπε.

Σημειώνεται ότι η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) επενδύει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στη δυτική πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής μικροτσίπ σε αμερικανικό έδαφος.

Λεπτομέρειες για τις αναμενόμενες επιδοτήσεις για το εργοστάσιο δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Οι επιδοτήσεις θα προέρχονται από κεφάλαια για έρευνα και κατασκευή, ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εκπορεύονται από τον CHIPS Act.

Όπως αναφέρει το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προστατεύσει τις εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες και αναμένει ότι η απαίτηση να μοιράζονται τα επιπλέον κέρδη θα προκύψει μόνο όταν τα έργα υπερβαίνουν σημαντικά τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]