Aναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τις προοπτικές της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 η Παγκόσμια Τράπεζα στο 2% από 1,7% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ντέιβιντ Μάλπας. Επιπλέον επισημαίνεται ότι  η επιβράδυνση από την ισχυρότερη ανάπτυξη του 2022 θα αυξήσει τη δυσχέρεια χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με τον Μάλπας η αναθεώρηση οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών για την ανάκαμψη στην Κίνα, με την ανάπτυξη να τοποθετείται πλέον στο 5,1% φέτος σε σύγκριση με το 4,3% στην έκθεση της τράπεζας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές του Ιανουαρίου.

Περιφερειακές Τράπεζες: Στα «σκαριά» νέα αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, τα πάνε επίσης λίγο καλύτερα απ’ ό,τι ανέμενε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Ιανουάριο.

Όμως ο αποχωρών επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ασκήσουν και πάλι καθοδική πίεση στις προοπτικές ανάπτυξης. Η αναντιστοιχία των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων ως προς την ωρίμανση θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αντιμετωπιστεί και οι τράπεζες είναι πιθανό να περιορίσουν τις πιστώσεις.

Ο Μάλπας εξήγησε ότι οι τεχνικές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα με Κινέζους αξιωματούχους μπορούν να βοηθήσουν να «σπάσει ο πάγος» για πιθανές κινήσεις σχετικά με την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους των φτωχότερων χωρών. Επισήμανε ότι η Κίνα θα είναι επίσης σε θέση να κερδίσει πολιτικούς πόντους με αρκετά χαμηλό κόστος για τα πιστωτικά της ιδρύματα.«Από τη σκοπιά των θεσμών τους, δεν είναι τόσο μεγάλο ποσό» τόνισε. «Είναι επωφελές για την Κίνα να κάνει αυτή την κίνηση» τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη, είπε χαρτακτηριστικά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή