Με κέρδη έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση μετά την τετραήμερη ανάπαυλα οι ευρωπαϊκές μετοχές, αν και η νευρικότητα δεν έλειψε, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 3,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 7.785 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 15.655 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,89% στις 7.390 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Soitec αυξήθηκαν κατά 6,8% μετά τη δημοσίευση των προοπτικών της για το 2024 και του οικονομικού μοντέλου της για το 2026. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, αρκετοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse και Jefferies, είχαν μειώσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή, προβλέποντας ένα λιγότερο θετικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες.

Οι μετοχές της BMW σημείωσαν άνοδο 1,8%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε «σημαντική αύξηση» στις παγκόσμιες πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία παραμένει σε τροχιά για μια μικρή αύξηση των πωλήσεων για το σύνολο του έτους 2023, ανέφερε η BMW, παρά την αναφορά ελαφρώς χαμηλότερων πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, μείωση της τάξης του 0,8% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πτώση 0,9% τον ίδιο μήνα. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στα καύσιμα αυτοκινήτων με -1,8% στην ευρωζώνη. Ακολούθησαν τα μη διατροφικά προϊόντα με -0,7% και τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός με -0,6%.

Credit Suisse, UBS

Στο επίκεντρο επίσης παρέμεινε σήμερα η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, καθώς θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της Ελβετίας το σχέδιο διάσωσης της ιστορικής τράπεζας που κινδύνευε να καταρρεύσει. Η ειδική συνεδρίαση του ελβετικού κοινοβουλίου αφορά την απόφαση παροχής έως και 109 δισ. φράγκων (120 δισ. δολάρια) από τα χρήματα των φορολογουμένων για τη στήριξη της εξαγοράς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές προκειμένου να εκτροχιάσουν τη συμφωνία είναι ελάχιστα, είναι πιθανό να πιέσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους κανόνες για τις τράπεζες που θεωρούνται «too big to fail» και να θέσουν τη διοίκηση της Credit Suisse προ των ευθυνών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης