Στο κοινοβούλιο της Ελβετίας εισάγεται προς συζήτηση η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, σχεδόν έναν μήνα μετά την εκπόνηση από την ελβετική κυβέρνηση ενός βεβιασμένου – και εξαιρετικά αντιδημοφιλούς στη χώρα – σχεδίου διάσωσης της ιστορικής τράπεζας που κινδύνευε να καταρρεύσει.

Credit Suisse: Η κατάρρευσή της θα συμπαρέσυρε και την οικονομία της Ελβετίας

Η ειδική συνεδρίαση του ελβετικού κοινοβουλίου αφορά την απόφαση παροχής έως και 109 δισ. φράγκων (120 δισ. δολάρια) από τα χρήματα των φορολογουμένων για τη στήριξη της εξαγοράς. Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές προκειμένου να εκτροχιάσουν τη συμφωνία είναι ελάχιστα, είναι πιθανό να πιέσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους κανόνες για τις τράπεζες που θεωρούνται «too big to fail» και να θέσουν τη διοίκηση της Credit Suisse προ των ευθυνών της.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, λόγω της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που αξιοποίησε η ελβετική κυβέρνηση για να περάσει με διαδικασίες fast track την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ούτε οι μέτοχοι των δύο τραπεζών αλλά ούτε και το ελβετικό κοινοβούλιο έχουν λόγο. Η δέσμευση δημόσιων κεφαλαίων, όμως, που προέβλεπε η συμφωνία, επέτρεψε στους βουλευτές να συγκαλέσουν ειδική συνεδρίαση.

«Δεμένα» τα χέρια του κοινοβουλίου

Το ελβετικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σπάνια – συνήθως μόλις 12 φορές κάθε χρόνο. Εκτός από τη σημερινή, έκτακτες συνεδριάσεις είχαν λάβει χώρα και όταν επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς και κατά την πτώχευση του εθνικού αερομεταφορά της Ελβετίας, της Swissair, το 2001.

Το κοινοβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να ματαιώσει τη συμφωνία, παρά μόνο να ασκήσει πολιτική πίεση στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τη συμφωνία ενέκρινε αρχικά, το κρίσιμο Σαββατοκύριακο 18-19 Μαρτίου, η λεγόμενη «οικονομική αντιπροσωπεία», μια μικρή ομάδα ανώτατων βουλευτών που μπορεί να χειριστεί επείγοντα δημοσιονομικά ζητήματα εκ μέρους του κοινοβουλίου. Όπως δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση, «εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί την εκ των υστέρων έγκριση, αυτό θα ισοδυναμεί με πολιτική επίπληξη της δημοσιονομικής αντιπροσωπείας, χωρίς καμία νομική ισχύ».

Τι θα προσπαθήσουν να πετύχουν οι βουλευτές

Δεδομένου ότι η διάσωση των τραπεζών δεν είναι δημοφιλής στην Ελβετία, οι βουλευτές θέλουν να περιορίσουν τα περιθώρια της κυβέρνησης όσον αφορά την εκτέλεση της συμφωνίας. Θα προσπαθήσουν να το πετύχουν αυτό με την εισαγωγή διατάξεων σε τροπολογίες του προϋπολογισμού, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ληφθούν υπόψη οι πιθανές δημόσιες δαπάνες για τις τράπεζες.

Οι προτεινόμενοι όροι περιλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να μπορεί ελεύθερα να επεκτείνει τις κρατικές εγγυήσεις πάνω από τα συμφωνηθέντα 109 δισεκατομμύρια φράγκα και ότι θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις νομικές επιλογές κατά των υπεύθυνων διαχειριστών της Credit Suisse.

Οι βουλευτές ζητούν επίσης να αναθεωρηθεί η ρύθμιση της Ελβετίας για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, δεδομένου ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν απέτρεψε την κρίση. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσαν ότι θα εγκρίνουν την κρατική ενίσχυση μόνο εάν η κυβέρνηση δεσμευτεί δημοσίως για νέους κανόνες που θα αποτρέψουν μια περίπτωση όπως αυτή της Credit Suisse στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή