Το κοινοβούλιο της Ελβετίας απέρριψε την Τετάρτη τη βοήθεια της κυβέρνησης ύψους 109 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (120,82 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη συγχώνευση της Credit Suisse με την UBS, αφήνοντας τη βιαστικά οργανωμένη διάσωση της τράπεζας χωρίς κοινοβουλευτική στήριξη, η οποία ωστόσο είναι συμβολική καθώς δεν μπορεί να έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα στην εξαγορά.

Ενώ η Άνω Βουλή είχε εγκρίνει τη συνεισφορά της κυβέρνησης στο πακέτο διάσωσης, η Κάτω Βουλή καταψήφισε τη συμφωνία την Τετάρτη.

Credit Suisse: Στο κοινοβούλιο της Ελβετίας η συμφωνία απορρόφησης από τη UBS

Είχε προηγηθεί άλλη μια απόρριψη της πρότασης στη βραδινή συνεδρίαση της Τρίτης, αναγκάζοντας την Άνω Βουλή να επεξεργαστεί άλλη λύση.

Επιδιώκοντας συμβιβασμό, η Άνω Βουλή ενέκρινε αλλαγές στο μέτρο το πρωί της Τετάρτης, αλλά δεν ήταν αρκετές για να επηρεάσουν θετικά τους βουλευτές της Κάτω Βουλής.

Η πρόταση απορρίφθηκε με 103 ψήφους κατά έναντι 71 υπέρ.

Μιλώντας λίγο πριν από την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, ο Σέντρικ Βέρμουθ, ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι το κόμμα του δεν μπορούσε να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση.

Αντιδράσεις για τον νόμο έκτακτης ανάγκης

Ενώ η δέσμευση της κυβέρνησης, που έγινε με τη χρήση νόμου έκτακτης ανάγκης, δεν μπορεί να ανατραπεί, η ψηφοφορία σηματοδοτεί μια συμβολική επίπληξη προς την κυβέρνηση, η απόφαση της οποίας να παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό το κοινοβούλιο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

«Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία επίδραση στην εξαγορά της Credit Suisse που αποφασίστηκε στις 19 Μαρτίου», δήλωσε το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών μετά την ψηφοφορία.

Το πακέτο στήριξης είχε ήδη λάβει δεσμευτική έγκριση από την οικονομική αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου, λόγω του επείγοντος του θέματος, ανέφερε.

«Τα κεφάλαια έχουν ήδη δεσμευτεί πλήρως», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές οι οποίοι υποστήριξαν την έγκριση της συμφωνίας, εξέφρασαν ωστόσο την ανησυχία τους για την εικόνα της Ελβετίας.

«Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσουμε λεπτομερώς, αλλά θα έστελνε πραγματικά ένα κακό μήνυμα εάν αυτά τα δάνεια απορρίπτονταν», είπε πριν από την ψηφοφορία η Εύα Χέρτζογκ, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου των Κρατών, της Άνω Βουλής.

Οι αλλαγές που ψήφισε η Άνω Βουλή με στόχο να κερδίσει τους σκεπτικιστές περιλάμβαναν πρόταση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας να συντάξει μια τροποποίηση στον Τραπεζικό Νόμο της χώρας, με στόχο να μειώσει τους κινδύνους που θέτουν συστημικές τράπεζες, όπως η Credit Suisse και η UBS για την Ελβετία, για παράδειγμα, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και περιορίζοντας τα μπόνους.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων και στήριξη με περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε εγγυήσεις και υποστήριξη έχει προκαλέσει ευρεία κριτική.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τον ελβετικό νόμο έκτακτης ανάγκης για να περάσει την απόφασή της υποβαθμίζοντας εντελώς τον ρόλο του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή