«H αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και το τραπεζικό της σύστημα είναι ανθεκτικό παρά την πρόσφατη αναταραχή σε περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

«Δεν έχω δει πραγματικά στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να υποδηλώνουν συρρίκνωση της πίστωσης, αν και αυτό είναι μια πιθανότητα», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Πιστεύω ότι το τραπεζικό μας σύστημα παραμένει ισχυρό και ανθεκτικό, έχει σταθερό κεφάλαιο και ρευστότητα».

ΔΝΤ: «Βλέπει» 5 σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Πρόσθεσε δε ότι «η οικονομία των ΗΠΑ έχει προφανώς εξαιρετικά καλές επιδόσεις», επισημαίνοντας τη σταθερή δημιουργία θέσεων εργασίας, τον μετριασμό του πληθωρισμού και την ισχυρή καταναλωτική δαπάνη.

«Οπότε δεν αναμένω ύφεση στην οικονομία, αν και φυσικά αυτό παραμένει ένας κίνδυνος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε καλύτερη θέση από ό,τι πολλοί ανέμεναν.

«[Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της G20 τον Φεβρουάριο], είπα ότι η παγκόσμια οικονομία ήταν σε καλύτερη θέση από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει το περασμένο φθινόπωρο», είπε συγκεκριμένα η Γέλεν προσθέτοντας ότι «αυτή η βασική εικόνα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη».

Πιο αισιόδοξη από το ΔΝΤ

Η εκτίμησή της για τις παγκόσμιες προοπτικές φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξη από αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο υποβάθμισε την πρόβλεψή του την Τρίτη, επικαλούμενο την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα η οικονομική ανάπτυξη να επιβραδυνθεί από 3,4% το 2022 σε 2,8% το 2023. Η εκτίμησή του τον Ιανουάριο ήταν για ανάπτυξη 2,9% φέτος.

Τον περασμένο μήνα, οι ανησυχίες αυξήθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, ενώ ο παγκόσμιος τραπεζικός γίγαντας Credit Suisse οδηγήθηκε στο χείλος της κατάρρευσης πριν συγχωνευτεί με την ανταγωνίστριά της, UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή