Να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις με στόχο να διευρυνθεί η ικανόητα να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή, στις πανδημίες αλλά και σε  άλλες κρίσεις καλεί η διευθύνουσα επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Η αμερικανίδα υπουργός διοργάνωσε για πρώτη φορά συνομιλίες με στελέχη για να συζητήσουν τις αλλαγές στον ισολογισμό, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Παγκόσμια Τράπεζα να δανείσει επιπλέον 50 δισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών, διατηρώντας παράλληλα την κορυφαία πιστοληπτική της αξιολόγηση ΑΑΑ, καθώς και τον τρόπο εμβάθυνσης αυτών των προσπαθειών με αυτήν και με άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες.

Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για «χαμένη δεκαετία» καθώς η δυνητική ανάπτυξη επιβραδύνεται

Η Γέλεν εξήγησε ότι οι αλλαγές που έχουν ήδη εγκριθεί έχουν διευρύνει την αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά χρειάζεται περισσότερη «τολμηρή δράση» για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσει να εργαστεί για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, την ενίσχυση της κοινής ευημερίας και την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η κλιματική αλλαγή, η αστάθεια και οι πανδημίες.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο του έτους για να  προχωρήσουμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέσω μιας προσέγγισης σταδιακής εφαρμογής που μπορεί να συμφωνηθεί από το διοικητικό συμβούλιο και να εφαρμοστεί σε κυλιόμενη βάση»;

Οι επόμενες συνεδριάσεις ορόσημα

Η διευθύνουσα επιτροπή της τράπεζας – επίσημα γνωστή ως Επιτροπή Ανάπτυξης – συνεδρίασε αργότερα εντός της ημέρας, όπου τα μέλη της χαιρέτισαν τον «χάρτη πορείας εξέλιξης» της τράπεζας και δήλωσαν ότι προσβλέπουν σε πρόσθετες προσπάθειες με στόχο την επίτευξη «σημαντικών ορόσημων» μέχρι τις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Οκτώβριο.

«Αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη διοίκηση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας να οριστικοποιήσουν το σχέδιο εργασίας με λεπτομερείς ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν» τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τα μέλη υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να «διασφαλίσουν ότι ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας διαθέτει επαρκή χρηματοοικονομική ικανότητα για να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές προκλήσεις και να υποστηρίξει τη διευρυμένη αποστολή του» Ζήτησαν φιλόδοξες προσεγγίσεις για την αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων, τη διευκόλυνση των επενδύσεων και τη μόχλευση του δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά της η Γέλεν υποστήριξε ότι τα επερχόμενα γεγονότα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να διατηρηθεί ισχυρή η δυναμική για την εξέλιξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Σύνοδος Κορυφής για το νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο που θα φιλοξενηθεί στη Γαλλία τον Ιούνιο, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο, οι ετήσιες συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στο Μαρόκο τον Οκτώβριο και η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών COP28 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η αλλαγή ηγεσίας

Όσον αφορά την αλλαγή ηγεσίας στην Παγκόσμια Τράπεζα  η αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι ο υποψήφιος των ΗΠΑ,Ajay Banga  είναι «ο κατάλληλος ηγέτης για να πάρει τη σκυτάλη από τον πρόεδρο Malpass και να επιταχύνει το έργο μας για την εξέλιξη αυτού του θεσμού”. Με τη σειρά του ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι αισθάνεται ότι η τράπεζα ανταποκρίθηκε με «σθένος και ταχύτητα» στην έκκληση της Γέλεν για μεταρρυθμίσεις. «Υπήρξε … ευρεία αναγνώριση ότι η πρόοδος προς την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τη συμμετοχικότητα ως μέρος της αποστολής μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας