Με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και έξι μήνες, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημάδι ότι η οικονομία ξεκίνησε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η αύξηση ξεπέρασε το 1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον περασμένο Αύγουστο.

Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών: Σε ανοδική τροχιά για δεύτερο μήνα

Ο αριθμός υποδηλώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει από το ενεργειακό σοκ του περασμένου έτους, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στους ρυθμιστές επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περισσότερη εμπιστοσύνη για να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού στη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα.

Μείωση του όγκου λιανικών πωλήσεων

Μειωμένος κατά 3,1% ήταν ο όγκος πωλήσεων στο κλάδο του λιανεμπορίου της ευρωζώνης και κατά 3,0% στην ΕΕ τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε μείωση κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε αυξηθεί κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην ΕΕ.

Σύγκριση σε ετήσια βάση

Στην ευρωζώνη, ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,9% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,8% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, αντίστοιχα, μειώθηκε κατά 4,9% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,9% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-10,1%), τη Σουηδία (-8,5%) και τη Γερμανία (-7,0%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (+8,3%), στο Λουξεμβούργο (+6,8%) και στην Ισπανία (+4,7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση