Μείωση που ξεπέρασε τις προβλέψεις σημειώσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς το κόστος της βενζίνης μειώθηκε.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΔΤΠ)  για την τελική ζήτηση μειώθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι ο ΔΤΠ παρέμεινε αμετάβλητος αντί να υποχωρήσει κατά 0,1%, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

ΗΠΑ: Σε καθοδική τροχιά και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός

Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,7%. Αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια άνοδος από τον Ιανουάριο του 2021. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΠ θα παραμείνει αμετάβλητος τον μήνα και θα αυξηθεί κατά 3,0% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή , σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, αυξήθηκε ελάχιστα τον Μάρτιο. Ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός, τα ενοίκια αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της 2-3 Μαΐου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group και εκτιμούν ότι θα είναι η τελευταία αύξηση.

Η μείωση των τιμών των αγαθών κατά 1% αντιστοιχούσε στα δύο τρίτα της πτώσης του ΔΤΚ τον περασμένο μήνα. Οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν πτώση 11,7% τον περασμένο μήνα.

Μειώθηκαν επίσης οι τιμές του πετρελαίου κίνησης, των καυσίμων αεριωθούμενων αεροσκαφών φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές της βενζίνης αναμένεται να ανακάμψουν αφού η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ στις αρχές του μήνα ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Οι τιμές των τροφίμων ανέκαμψαν κατά 0,6%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, οι βασικές τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3% μετά από παρόμοια αύξηση τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,3%, η μεγαλύτερη μείωση από τον Απρίλιο του 2020. Υπήρξε πτώση 0,9% στα περιθώρια κέρδους για τις εμπορικές υπηρεσίες τελικής ζήτησης. Το κόστος των υπηρεσιών μεταφοράς και αποθήκευσης μειώθηκε κατά 1,3%.

Εξαιρουμένων των συνιστωσών για τα τρόφιμα, την ενέργεια και τις εμπορικές υπηρεσίες, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάρτιο. Ο βασικός ΔΤΠ σημείωσε άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο. Στους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, ο βασικός ΔΤπ προχώρησε κατά 3,6% μετά από αύξηση 4,5% τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ