Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα,αναμένουν οι περισσότερες μεγάλες  αμερικανικές τράπεζες, έπειτα από ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός και η αγορά εργασίας είναι ισχυρή.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα περίπου 65% για μια αύξηση 25 μ.β. από τη Fed τον Μάιο. Μια τέτοια αύξηση θα φέρει την αύξηση του επιτοκίου των Fed Funds για αυτόν τον κύκλο στο 5%, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο εύρος 5% έως 5,25%. Οι διαπραγματευτές αναμένουν παύση στη συνέχεια και βλέπουν μειώσεις των επιτοκίων να αρχίζουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΕΚΤ: Προβάδισμα σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο

Η Fed έχει προχωρήσει σε αύξηση και τον Μάρτιο, παρόλο που η αμερικανική τραπεζική κρίση ενίσχυσε της ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης, καθώς οι συνθήκες δανεισμού αυστηροποιήθηκαν.

Τι έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι η τραπεζική κρίση θα προκαλέσει μια ήπια ύφεση προς τα τέλη του έτους, ενώ ανησυχούν μήπως επηρεάσει και τις προοπτικές της απασχόλησης.

Αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επέλθει στα επόμενα δύο έτη, ενώ για το 2023 συγκλίνουν ότι θα το ολοκληρώσει με ρυθμό μόλις 0,4%.

Η διχογνωμία για τα επιτόκια

Από τα πρακτικά επίσης προκύπτει ότι υπήρχε διχογνωμία αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Κάποιοι εκ των αξιωματούχων ήθελαν να προτείνουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο η τραπεζική κρίση δεν άφησε κανένα περιθώριο για μια τέτοια επιθετική αύξηση και εντέλει συμβιβάσθηκαν με την επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσεως που αποφασίσθηκε (διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve στο εύρος του 4,75%-5%).

Από την άλλη υπήρχε μερίδα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που δεν ήθελαν να αυξηθούν τα επιτόκια, φοβούμενοι ότι θα επιδεινωθεί η τραπεζική κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή