Η απώλεια ενός σταθερού υποστηρικτή είναι συνήθως επώδυνη για μια εταιρεία. Αλλά στην περίπτωση της Alibaba, η αποχώρηση του Masayoshi Son μπορεί να είναι ευεργετική. Η επενδυτική του αυτοκρατορία SoftBank Group μειώνει το μερίδιό της στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στο 3,8%, σύμφωνα με τους Financial Times. Πρόκειται για ένα συμβολικό τέλος σε μια επένδυση 23 ετών. Τώρα, το αφεντικό της Alibaba, Daniel Zhang, μπορεί να επικεντρωθεί στο να πείσει τους υπόλοιπους μετόχους του για το ριζοσπαστικό σχέδιο.

Η ιαπωνική τράπεζα, που ταλανίζεται από την άνοδο των επιτοκίων σε παγκόσμιο επόπεδο αλλά και το παγκόσμιο sell-off στην τεχνολογία, τόνισε στους FT ότι βρίσκεται σε «αμυντική κατάσταση». Αυτό σημαίνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στην Alibaba, την οποία ο ιαπωνικός όμιλος αγόρασε πριν από δύο και πλέον δεκαετίες έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι, κατέγραψε κέρδη 3,7 τρισεκατομμυρίων γιεν (28 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τη μείωση αυτής της θέσης σε λίγο κάτω από το 15%, από 23,7% – έχει ήδη πουλήσει άλλα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος μέσω προπληρωμένων προθεσμιακών συμβολαίων, σύμφωνα με τα αρχεία των Ρυθμιστικών Αρχών που ανέλυσαν οι FT.

Softbank: Ιστορικές απώλειες 21,6 δισ. δολ. για το επενδυτικό ταμείο της

Οι σχέσεις των δύο ομίλων

Στρατηγικά δεν αλλάζουν πολλά για την Alibaba. Η σχέση της με τον άλλοτε μεγαλύτερο μέτοχό της καθοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από τους προσωπικούς δεσμούς του Son και του ιδρυτή Jack Ma. Και οι δύο άνδρες είχαν αποχωρήσει ο ένας από τα διοικητικά συμβούλια του άλλου το 2020, λίγο μετά την αποχώρηση του Ma από την Alibaba. Εκτός από μερικές κοινές επενδύσεις, οι δύο εταιρείες λειτουργούσαν ανεξάρτητα. Αν μη τι άλλο, η υπερκάλυψη των μετοχών που δημιουργήθηκε από τα σχέδια της SoftBank να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της ήταν ένας αντιπερισπασμός.

Με αυτό να έχει φύγει από τη μέση, ο Zhang μπορεί να επικεντρωθεί στη συνολική εταιρική αναμόρφωση της Alibaba, το σχέδιο της οποίας παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία διασπάται σε έξι μονάδες. Ορισμένες θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο, άλλες θα πωληθούν άμεσα. Οι σημερινοί μέτοχοι θα μείνουν με μια εταιρεία χαρτοφυλακίου με επικεφαλής τον Zhang, καθώς και με την κινεζική εμπορική επιχείρηση της Alibaba.

Η επανεκκίνηση

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η επανεκκίνηση θα δημιουργήσει αξία. Αφού εκτινάχθηκε κατά 20% τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της διάσπασης, το ράλι έχει σταματήσει, καθότι η μετοχή της Alibaba στη Νέα Υόρκη έπεσε 10% από τότε, πριν από την είδηση για τη SoftBank.

Η ενίσχυση των αποδόσεων των μετόχων μπορεί να κερδίσει τους σκεπτικιστές. Εξάλλου, οι μετοχές της Alibaba στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ο S&P 500 έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος. Τα κέρδη από τις μελλοντικές αποσχίσεις των επιχειρήσεων cloud computing και logistics θα μπορούσαν να διατεθούν σε μερίσματα ή επαναγορές, όπως και η ρευστοποίηση του τεράστιου επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει πολύτιμες συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρείες όπως η Weibo που μοιάζει με το Twitter, η οποία σήμερα αξίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια. Οι ανταγωνιστές Tencent και JD.com έχουν ήδη υιοθετήσει παρόμοιες προσεγγίσεις. Η επιστροφή μέρους των περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρά μετρητά της Alibaba θα βοηθήσει επίσης.
Η σχέση SoftBank μπορεί να ήταν καλή για λίγο, αλλά όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή