Ο επικεφαλής της SoftBank, Μοσαγιόσι Σον, πρόκειται να υπογράψει εντός της εβδομάδας συμφωνία για την εισαγωγή της ARM, εταιρείας που σχεδιάζει μικροτσίπ, στον δείκτη Nasdaq, ξεκινώντας με τον τρόπο αυτό την διαδικασία μιας δημόσιας εγγραφής έως το φθινόπωρο.

Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο πηγές με γνώση της κατάστασης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ιαπωνικός επενδυτικός όμιλος και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία η οποία προβλέπει εισαγωγή της ARM στο χρηματιστήριο τη Δευτέρα.

Η Qualcomm θέλει να εξαγοράσει την ARM… μαζί με τους ανταγωνιστές της

Η κίνηση θα έδινε τέλος στις εικασίες σχετικά με τα σχέδια του Σον για την βρετανική εταιρεία (με έδρα το Κέιμπριτζ) μετά την κατάρρευση της συμφωνίας πώλησής της στην ανταγωνιστική Nvidia στις αρχές του 2022. Τόσο η SoftBank όσο και η ARM αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι μέτοχοι του ιαπωνικού ομίλου, σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία, υποστηρίζουν ότι ακόμη επιχειρούν να κάνουν μια ρεαλιστική αποτίμηση της αξίας της ARM, η οποία εξαγοράστηκε έναντι 24,3 δισεκατομμυρίων λιρών το 2016.

Δεδομένης της δυσκολίας άμεσης σύγκρισης της ARM με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία και του γεγονότος ότι ο Σον δεν έχει ακόμη βρει μια φόρμουλα για να κάνει την εταιρεία πιο κερδοφόρα, μια ρεαλιστική αποτίμηση θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 30 και 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επενδυτικές τράπεζες και πολιτικές παρεμβάσεις

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι Goldman Sachs, JPMorgan και Mizuho Securities αναμένεται να είναι οι τράπεζες που θα «τρέξουν» τη διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς, χωρίς να αποκλείεται στην τελική λίστα να συμπεριληφθούν και άλλες επενδυτικές τράπεζες.

Όσοι γνωρίζουν τη συμφωνία για εισαγωγή στον δείκτη Nasdaq αναφέρουν ότι η πρόταση, όπως έχει, δεν προβλέπει την εισαγωγή της ARM και σε άλλο χρηματιστήριο. Σημειώνεται πάντως ότι το Λονδίνο για την εξασφάλιση διπλής ή δευτερεύουσας εισαγωγής για την ARM προχώρησε σε άμεσες παρεμβάσεις από τα υψηλότερα επίπεδα της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Κρίσιμη δημόσια εγγραφή

Η επιτυχία της δημόσιας εγγραφής θα είναι κρίσιμη για τη SoftBank ώστε ο όμιλος να ανακάμψει, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι ο όμιλος θα καταγράψει δύο συνεχόμενα χρόνια ζημιών όταν θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά του τον επόμενο μήνα.

Ο όμιλος πούλησε μετοχές του κινεζικού ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, αλλά η αποτίμηση των τεχνολογικών επενδύσεών του συνέχισε να υποφέρει εν μέσω παγκόσμιας τεχνολογικής ύφεσης και αύξησης των επιτοκίων.

Τον περασμένο μήνα οι Financial Times ανέφεραν ότι η βρετανική εταιρεία προσπαθούσε να αυξήσει τις τιμές για τα σχέδια των μικροτσίπ της σε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην επιχειρηματική της στρατηγική εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως