Mια νέα υπηρεσία cloud που ονομάζεται Bedrock παρουσίασε η Amazon.  Tην υπηρεσία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για να βελτιώσουν το λογισμικό τους με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο, παρόμοια με τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές chatbot ChatGPT που υποστηρίζεται από την OpenAI και τη Microsoft.

Η ανακοίνωση αυτή από μέρους της Amazon δείχνει ότι ο κορυφαίος πάροχος υποδομής cloud δεν θα αφήσει ένα σύγχρονο πεδίο ανάπτυξης στους ανταγωνιστές της όπως η Google και η Microsoft, οι οποίες αμφότερες έχουν αρχίσει να προσφέρουν στους προγραμματιστές ευρεία γλωσσικά μοντέλα. Σε γενικές γραμμές, τα γλωσσικά μοντέλα είναι προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται με πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων ώστε να μπορούν να συνθέσουν κείμενο που μοιάζει να το έχει συγγράψει άνθρωπος, ως απάντηση σε αιτήματα που συντάσσονται από ανθρώπους.

Τεχνητή νοημοσύνη: Διαβούλευση στις ΗΠΑ για επιβολή πιθανής ρύθμισης

Γλωσσικά μοντέλα Titan

Μέσω της υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργείται στο Bedrock, η Amazon Web Services θα προσφέρει πρόσβαση στα δικά της γλωσσικά μοντέλα που ονομάζονται Titan, καθώς και σε γλωσσικά μοντέλα από τις startups AI21 και Anthropic που υποστηρίζονται από την Google, καθώς και ένα μοντέλο για τη μετατροπή κειμένου σε εικόνες από την startup Stability AI . Ένα μοντέλο Titan μπορεί να δημιουργήσει κείμενο για αναρτήσεις ιστολογίου, email ή άλλα έγγραφα. Το άλλο μπορεί να βοηθήσει με την αναζήτηση και την εξατομίκευση.

Η πρωτοβουλία του Bedrock έρχεται ένα μήνα αφότου η OpenAI ανακοίνωσε το GPT-4, ένα ευρύ γλωσσικό μοντέλο που τροφοδοτεί το ChatGPT, ένα chatbot που έγινε viral μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο. Ο πιο έντονος ανταγωνισμός για την AWS της Amazon προέρχεται από τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI και παρέχει στην startup υπολογιστική ισχύ μέσω του cloud της Azure.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν το ChatGPT και το chatbot Bing της Microsoft που βασίζεται σε γλωσσικά μοντέλα OpenAI έχουν κατά καιρούς συναντήσει ανακριβείς πληροφορίες, λόγω μιας συμπεριφοράς που ονομάζεται ψευδαίσθηση, όπου το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται πειστικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τα δεδομένα εκπαίδευσης. Η Amazon «ανησυχεί πραγματικά για» την ακρίβεια και τη διασφάλιση ότι τα μοντέλα Titan της παράγουν αποκρίσεις υψηλής ποιότητας, δήλωσε στο CNBC ο Bratin Saha, αντιπρόεδρος της AWS.

Οι πελάτες θα μπορούν να προσαρμόζουν τα μοντέλα του Titan με τα δικά τους δεδομένα. Αλλά αυτά τα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για την εκπαίδευση των μοντέλων του Titan, διασφαλίζοντας ότι άλλοι πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών, δεν θα καταλήξουν να επωφεληθούν από αυτά τα δεδομένα, είπε ένας άλλος αντιπρόεδρος.

Ο Sivasubramanian και ο Saha αρνήθηκαν να μιλήσουν για το μέγεθος των μοντέλων Titan ή να προσδιορίσουν τα δεδομένα που χρησιμοποίησε η Amazon για να τα εκπαιδεύσει και ο Saha δεν περιέγραψε τη διαδικασία που ακολούθησε η Amazon για την αφαίρεση προβληματικών τμημάτων των δεδομένων εκπαίδευσης του μοντέλου.

Αγνωστο το κόστος του Bedrock

Η Amazon δεν αποκαλύπτει το κόστος της υπηρεσίας Bedrock, γιατί προς το παρόν ξεκινά μια περιορισμένη λειτουργία. Οι πελάτες μπορούν να προστεθούν σε μια λίστα αναμονής, είπε ένας εκπρόσωπος. Η Microsoft και η OpenAI έχουν ανακοινώσει τιμές για τη χρήση του GPT-4, οι οποίες ξεκινούν από λίγα σεντς ανά 1.000 «tokens», με ένα token να ισούται με περίπου τέσσερις χαρακτήρες αγγλικού κειμένου. Η Google δεν έχει δημοσιεύσει την τιμολόγηση για το γλωσσικό της μοντέλο PaLM.

Ο Sivasubramanian, ο οποίος βρίσκεται στην Amazon από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, είπε ότι η εταιρεία έχει εργαστεί στην τεχνητή νοημοσύνη για περισσότερες από δύο δεκαετίες και ότι η AWS έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 πελάτες τεχνητής νοημοσύνης. Η Amazon χρησιμοποιεί μια τελειοποιημένη έκδοση του Titan για να παρέχει αποτελέσματα αναζήτησης μέσω της αρχικής της σελίδας, πρόσθεσε.

Αλλά η Amazon είναι μόνο μία από τις μεγάλες εταιρείες που έσπευσαν να αναδείξουν τις δυνατότητες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης μετά την εμφάνιση του ChatGPT και έγινε επιτυχία. Οι Expedia, HubSpot, Paylocity και Spotify είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να ενσωματώσουν την τεχνολογία OpenAI.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν σε σημείωμά τους την Τετάρτη ότι, με βάση μια έρευνα του Φεβρουάριο, αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών στο cloud, με τη Google και τη Microsoft να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον