Oφειλέτες και πιστωτές σημείωσαν «απτή πρόοδο» σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους αυτή την εβδομάδα, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και προέτρεψε τις χώρες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα χρέους να σπεύσουν να ζητήσουν βοήθεια.

Η νέα στρογγυλή τράπεζα για το δημόσιο χρέος συμβάλλει στην επιτάχυνση των εργασιών για την αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε  σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Oι συμμετέχοντες κατέληξαν για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, παρέχοντας θετικές καθαρές ροές σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Γκεοργκίεβα: Οι ισχυρότερες χώρες πρέπει να βοηθήσουν εκείνες με κρίση χρέους

Αλλά οι χώρες που πλησιάζουν σε δυσχερή κατάσταση χρέους και οι πιστωτές τους θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των επιπέδων του χρέους προτού χρειαστεί πλήρης αναδιάρθρωση, εξήγησε.

«Ελπίζω πάρα πολύ ότι θα λάβουμε, προληπτικά, μέτρα για να αποτρέψουμε την ανάγκη γιααναδιάρθρωση, με τον έγκαιρο επαναπρογραμματισμό του χρέους, με την παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες, ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες … και να αποφύγουν τη μαζική διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους», δήλωσε η Georgieva.

«Πρέπει, φυσικά, να είμαστε προετοιμασμένοι, εάν οι παγκόσμιες συνθήκες επιδεινωθούν. Φανταστείτε μια περαιτέρω σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, που αυξάνει το βάρος αυτών των χωρών», πρόσθεσε. «Σας παρακαλώ, ας δράσουμε πριν η κατάσταση επιδεινωθεί.»

Η ανησυχία της Κίνας

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις 20 αφρικανικές χώρες με μεγάλο βάρος χρέους, ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να χρειάζονται αναδιαρθρώσεις.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, η οποία προεδρεύει της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC), της συντονιστικής επιτροπής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι συναντήσεις της εβδομάδας ήταν «ιδιαίτερα παραγωγικές» όσον αφορά το χρέος.

Οι συμμετέχοντες στην στρογγυλή τράπεζα για το χρέος – πιστωτές και δανειζόμενες χώρες, καθώς και συμμετέχοντες του ιδιωτικού τομέα και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – θα ξανασυναντηθούν στα μέσα Μαΐου για το εργαστήριο για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διάφοροι πιστωτές σε μια υπόθεση αναδιάρθρωσης.

Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Κίνα, τον μεγαλύτερο κρατικό πιστωτή στον κόσμο, η οποία δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί ζημίες από δάνεια εκτός εάν οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα και οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες αναλάμβαναν το μερίδιό τους από το βάρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή