Κανείς δεν γίνεται πλούσιος κατά τύχη ή κατά λάθος. Αυτή είναι η πεποίθηση που μεταφέρει ο Ραμίτ Σέθι, αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, συγγραφέας του «I Will Teach You to Be Rich» («Θα σας μάθω να γίνετε πλούσιοι) και παρουσιαστής της εκπομπής που ετοιμάζει το Netflix «How to Get Rich» («Πώς να γίνετε πλούσιοι»).

Μπερνάρ Αρνό: Αυξήθηκε κατά 12 δισ. δολάρια η περιουσία του σε μια μέρα

Προϋποθέτει θυσίες και δύσκολες αποφάσεις για το πώς να επενδύσει κανείς τα χρήματα και τον χρόνο του σωστά και αποδοτικά.

Και το να πορευτεί κανείς με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις μπορεί να κάνει αυτές τις επιλογές να γίνουν πιο γρήγορα και να βοηθήσει να μείνει στοχοπροσηλωμένος.

«Οργανώστε όλες τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε σε έναν συγκεκριμένο μήνα — πρέπει να αγοράσω αυτό; Πρέπει να αγοράσω εκείνο; Να το επιστρέψω αυτό;»

Μιλώντας στο CNBC ο Σέθι προτείνει: «Διαχειριστείτε τα πράγματα με γνώμονα μερικούς απλούς κανόνες διαχείρισης χρημάτων, που διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων».

Αυτοί οι κανόνες, επισημαίνει, πρέπει να εξατομικεύονται, ώστε να ξοδεύετε σε πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία για εσάς ή είναι απαραίτητα για τα δεδομένα σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού πρέπει να ξεκινήσετε, οι κανόνες του αυτοδημιούργητου εκατομμυριούχου μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι. Ιδού!

Πρώτος απλός κανόνας: Εξοικονομήστε και επενδύστε ένα μέρος από το εισόδημά σας

Ένας από τους κανόνες για τα χρήματα του Σέθι είναι μια αρκετά κοινή οικονομική συμβουλή: Εξοικονομήστε ή/και επενδύστε ένα μέρος από το σύνολο των εισοδημάτων σας.

Υιοθετώντας αυτόν τον κανόνα θα βοηθηθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για μια έκτακτη ανάγκη ή να επιτύχετε έναν άλλο οικονομικό στόχο.

«Ορισμένοι από τους κανόνες για τα χρήματά μου είναι απλοί οικονομικοί κανόνες, όπως εξοικονόμηση 10%, επένδυση 20%, πολύ απλοί», λέει ο Σέθι. «Μπορείτε να προσαρμόσετε τα ποσοστά στα δικά σας δεδομένα».

Ένας ευέλικτος κανόνας: «Απεριόριστες δαπάνες» σε μία κατηγορία

«Ένας από τους προσωπικούς μου κανόνες για τα χρήματα είναι η απεριόριστη δαπάνη για υγεία, βιβλία και εράνους φίλων», λέει ο Σέθι. «Αυτά είναι σημαντικά για μένα».

Ο δικός σας κανόνας μπορεί να είναι η απεριόριστη δαπάνη για μαθήματα γυμναστικής ή ακόμα και το πρωινό σας λάτε, αν αυτό είναι το ζωτικό για εσάς ή αν φέρνει περισσότερη χαρά ή άνεση στη ζωή σας. Για παράδειγμα, ο Σέθι κάνει πάντα κράτηση για business class για πτήσεις μεγαλύτερες από τέσσερις ώρες.

«Ο κανόνας δεν είναι περιοριστικός, είναι στην πραγματικότητα ενδυναμωτικός», τονίζει. «Υπάρχει κάτι στη ζωή σας όπου απλά θα λέτε πάντα ναι; Αν ναι, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά».

Με απλά λόγια, το θέμα δεν είναι να συσσωρεύετε χρέη στις πιστωτικές σας κάρτες για αυτά τα πράγματα, αλλά να αφήνετε αρκετό χώρο στον προϋπολογισμό σας για να είστε επιεικείς με τις δαπάνες σας σε ορισμένες κατηγορίες.

Κανόνας τρόπου ζωής: Θυμηθείτε την οικονομική πλευρά των προσωπικών αποφάσεων

Οι κανόνες για τα χρήματά σας δεν αφορούν μόνο τα οικονομικά. Η επένδυση του χρόνου και της ενέργειάς σας σε ορισμένες δραστηριότητες και σχέσεις μπορεί να γίνουν κανόνες για τα χρήματα. Για τον Σέθι, αυτό σήμαινε ότι δεσμευόταν να παντρευτεί τον σωστό άνθρωπο.

«[Ο γάμος] είναι η μεγαλύτερη οικονομική απόφαση που θα πάρετε ποτέ», λέει ο ίδιος. «Οπότε πρέπει να το λάβετε υπόψη αυτό».

Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κανόνα για τα χρήματα που σας επιτρέπει να εμβαθύνετε τις υπάρχουσες σχέσεις σας και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

«Μπορεί να είναι να παίρνω τα παιδιά μου από το σχολείο κάθε απόγευμα», αναφέρει ενδεικτικά. «Αυτό μπορεί να είναι ένας κανόνας για τα χρήματα γιατί σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ένα ευέλικτο πρόγραμμα, πρέπει να κερδίζετε αρκετά για να μπορείτε να το κάνετε αυτό. Αυτός είναι ένας όμορφος κανόνας για τα χρήματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ