Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμόσουν τα μελλοντικά πλάνα τους με δεδομένο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος από την αγορά. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε, σύμφωνα με το CNBC, ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας σε αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τζέιμι Ντίμον: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει και θα είναι εδώ για χρόνια

Ο κόσμος είδε τι συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν τα υψηλότερα επιτόκια και η ξαφνική φρενίτιδα αοπόσυρσης καταθέσεων αποκάλυψαν την κακή διαχείριση στη Silicon Valley Bank. Πριν από αυτό, η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου πυροδότησαν την κατάρρευση του κρατικού χρέους της Βρετανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημείωσε ο τραπεζίτης.

«Ολοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τη πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν και όταν συμβεί αυτό, θα αποκαλύψει τα προβλήματα στην οικονομία για εκείνους που είναι πολύ εκτεθειμένοι σε κυμαινόμενα επιτόκια, για εκείνους που είναι πολύ εκτεθειμένοι στον κίνδυνο αναχρηματοδότησης», τόνισε. «Αυτά τα ανοίγματα θα είναι σε πολλά τμήματα της οικονομίας».

Τα υψηλότερα επιτόκια μπλόκαραν τμήματα της οικονομίας φέτος, από περιφερειακές τράπεζες που είχαν στοιχηματίσει σε χαμηλά επιτόκια μέχρι καταναλωτές που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το βάρος των στεγαστικών δανείων του ή τα χρέη πιστωτικών καρτών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, και -σαν τραγική ειρωνία- ήταν η πρόσφατη τραπεζική κρίση που πυροδότησε στοιχήματα ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα ανάγκαζε τη Fed να αντιστρέψει την πολιτική της και να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο διάστημα μέσα στον χρόνο.

«Προετοιμαστείτε»

Από την πλευρά της, η JPMorgan, η τράπεζα με το μεγαλύτερο ενεργητικό στις ΗΠΑ, μελετά πώς θα την επηρεάσουν επιτόκια αναφοράς κοντά στο 6%, είπε ο Ντίμον. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις υποθέσεις της αγοράς ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, φτάνοντας κάτω από το 4% μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο.

Ο Ντίμον δήλωσε ότι είπε σε «όλους» τους πελάτες της τράπεζάς του να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο υψηλότερων επιτοκίων. «Μην σύρετε τον εαυτό σας σε μια θέση στην οποία αυτός ο κίνδυνος είναι υπερβολικός για την εταιρεία σας, τη δουλειά σας, τις επενδύσεις σας κ.λπ.».

Αναμένοντας από τις περιφερειακές τράπεζες να δημοσιεύσουν «αρκετά καλά νούμερα» την επόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα, ο επικεφαλής της JPMorgan επισημαίνει τον κίνδυνο κατάρρευσης και άλλων τραπεζών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή