Μήνυμα με το οποίο υπογραμμίζει ότι θα χρειασθεί χρόνος προκειμένου να επιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό οι αυξήσεις των επιτοκίων, απέστειλε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) διά στόματος μιας εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Παράλληλα,η Σιλβάνα Τενρέιρο τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην γίνει υπερβολική προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής την ώρα που ο αντίκτυπος από τις προηγούμενες επιτοκιακών αυξήσεων συντελείται.

«Πρέπει να έχουμε υπομονή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον χθες Παρασκευή. «Δεν θέλουμε να καούμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα παγωμένο ντους».

Η Τενρέιρο με αυτή τη φράση αναφερόταν στον νομπελίστα οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος παρομοίασε τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε ένα ντους που αργεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές στις βρύσες.

Η ίδια καταψήφισε μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη BoE τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι υπεραρκετή και θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ κάτω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βλέπουν περίπου δύο στις τρεις πιθανότητες η BoE να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τον επόμενο μήνα στο 4,5% από 4,25%, μια αύξηση που θα είναι η 12η διαδοχική άνοδος των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη θα δείξουν επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 9,8% από 10,4%. Παρά την υποχώρηση οι τιμές καταναλωτή θα παραμείνουν πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείνοντας, η Τενρέιρο ότι ακόμη και αν η BoE είχε την τέλεια διορατικότητα, οι μεγάλες καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις αλλαγές στα επιτόκια θα απαιτούσαν να αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να αποφευχθεί να φθάσει ο πληθωρισμός πέρυσι σε διψήφιο ποσοστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή